Linkovi

Putinu poručeno: Ruke dalje od penzija


Protesti, koji su i najbrojniji do sada, pokazuju da je prijedlog politički opasan za Putina i vladu (Foto: protesti u Moskvi)
Protesti, koji su i najbrojniji do sada, pokazuju da je prijedlog politički opasan za Putina i vladu (Foto: protesti u Moskvi)

Protesti protiv podizanja dobre granice za odlazak u penziju digli su ruske građane na noge.

Tisuće ljudi prosvjedovale su u Moskvi zbog kontroverznog plana. Trojica organizatora, među njima bliski suradnik opozicionara Alekseja Navaljnog, su nakon saslušanja pušteni iz pritvora, a suđenja su im zakazana za nekoliko dana.

Istaknuti opozicionari su uhapšeni jer su navodno kršili administrativna ograničenja za organizaciju protesta. Oleg Stepanov bliski suradnik Navaljnog je kazao kako je uzvikivao slogane protiv ruskog predsjednika poput onog da je "Vladimir Putin lopov", dodajući da "nema sumnje da je Putin najodgovorniji za podizanje dobre granice za odlazak u mirovinu".

Inače, u desecima gradova širom Rusije protekloga vikenda su održani protesti zbog podizanja dobne grance za odlazak u mirovinu na 65 za muškarce i 63 za žene, do 2034. godine. Danas u Rusiji muškraci odlaze u mirovinu sa 60, a žene s 55 godina.

Protesti, koji su i najbrojniji do sada, pokazuju da je prijedlog politički opasan za Putina i vladu premijera Dmitrija Medvjedeva. Istina, vlada već godinama upozorava da se dobna granica za mirovine mora podići, s obzirom na demografske prilike, radnu snagu i budžetsku situaciju.

Ostaje, međutim, činjenica da je plan pušten u javnost uoči otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa kritičari u tome vide namjeru da se plan jednostavno promiče jer će javnost biti zaokupljena nogometom.

Na protestima u Moskvi prosvjednici su poručivali Putinu "ruke dalje od penzija", te su nosili transparente na kojima je pisalo "želimo živjeti od penzija, a ne umrijeti na poslu".

Od objavljivanja plana podrška ruskom predsjedniku u javnosti je opala, a on je kriticizam nastojao ublažiti riječima "da će saslušati sva mišljenja oko prijedloga".

Više od 2,8 milijuna građana Rusije potpisalo je peticiju protiv reforme mirovinskog sustava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG