Linkovi

Veći broj Amerikanaca na ruskoj crnoj listi kao odgovor na američke sankcije za 19 Rusa i pet kompanija


Zastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD

Rusija će dodati veći broj Amerikanaca na svoju "crnu listu", kao odgovor na nove sankcije koje je Washinton uveo protiv Rusa optuženih za miješanje u američke izbore.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergei Ryabkov, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da Rusija priprema sankcije protiv "nove grupe američkih aktera" i moguće dodatne korake.

Ryabkov je optužio Sjedinjene Države da prijete globalnoj stabilnosti, ali i dodao da Moskva i dalje želi dijalog sa Washingtonom, uprkos tome što je primorana da preduzme recipročne mjere zbog "američke političke tvrdoglavosti", izvještava RIA.

Trumpova administracija je u četvrtak najavila uvođenje sankcija protiv 19 Rusa i pet kompanija, optuženih za miješanje u američke izbore 2016. godine.

Sjedinjene Države takođe su se pridružile oštroj međunarodnoj osudi Rusije zbog napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, za koji London okrivljuje Moskvu.

Na pitanje novinara da prokomentariše trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije, predsjednik Donald Trump je u četvrtak odgovorio da "svakako izgleda da su Rusi odgovorni".

Ocijenio je i da je reč o veoma tužnoj situaciji i da Sjedinjene Države "ozbiljno razmatraju to pitanje, kao i mnogi drugi".

Trump je prethodno često oklijevao da kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina ili da preduzme snažnu akciju protiv Rusije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG