Linkovi

Rusija odbacuje mogućnost božićnog primirja


Rusija i Ukrajina trenutno ne vode pregovore o okončanju sukoba u kojima su poginule desetine hiljada ljudi, a milioni su raseljeni. (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Rusija i Ukrajina trenutno ne vode pregovore o okončanju sukoba u kojima su poginule desetine hiljada ljudi, a milioni su raseljeni. (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

Kremlj je saopštio da primirje u vrijeme vjerskog praznika Božića nije planirano.

Rusija je prije skoro deset mjeseci otpočela agresiju na Ukrajinu koja je u srijedu kulminirala napadom dronovima na ukrajinsku prijestolnicu Kijev – u najvećoj mjeri odbijenom reakcijom protivvazdušne odbrane.

Rusija i Ukrajina trenutno ne vode pregovore o okončanju sukoba u kojima su poginule desetine hiljada ljudi, a milioni su raseljeni.

Posljedice ruske agresije su i desetine razrušenih ukrajinskih gradova u vazdušnim napadima.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je izjavio da bi Rusija do Božića trebalo da počne povlačenje iz Ukrajine – što bi bio korak ka okončanju najvećeg sukoba na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Moskva je prijedlog potpuno odbacila, rekavši da je potrebno da Ukrajina prihvati gubitak teritorije prije nego što bi mogao biti postignut bilo kakav napredak u razgovorima.

Nekakav vid kontakata dvije strane ipak postoji – što je doprinijelo razmjeni zatvorenika tokom posljednjih nedelja.

U posljednjoj razmjeni - jedan američki državljanin našao se među desetinama pritvorenika predatih Ukrajini u razmjeni sa Rusijom, saopštio je zvanični Washington.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG