Linkovi

Rusija: Nuklearno oružje samo u "vanrednim okolnostima"


ARHIVA - Ruske balističke rakete na vojnoj paradi u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Ruske balističke rakete na vojnoj paradi u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da će Moskva upotrijebiti nuklearni arsenal samo u "vanrednim okolnostima" i da nije zainteresovano za direktan sukob sa NATO-om i Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar odbrane rekao je u utorak da Moskvi "nije potrebno" da koristi nuklearno oružje tokom, kako je naziva, vojne kampanje u Ukrajini, a medijske spekulacije o tome da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno ili hemijsko oružje u konfliktu nazvao je "apsolutnim lažima".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečev rekao je da bi se nuklearno oružje koristilo samo kao mjera "odgovora".

"Ruska vojna doktrina dozvoljava nuklearni odgovor samo u odgovoru na prijetnju masovnog razaranja ili kada je ugrožen sami opstanak države. To znači da je upotreba nuklearnog arsenala moguća samo kao dio odgovora na napad, u samoodbrani, i samo u vanrednim situacijama", objasnio je Nečev.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG