Linkovi

Ruski novinar i nobelovac sprema tužbu jer je proglašen stranim agentom


Dmitrij Muratov (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina/arhiva)
Dmitrij Muratov (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina/arhiva)

Nobelovac, ruski novinar Dmitrij Muratov, pokrenuće pravni proces jer su ga ruske vlasti proglasile stranim agentom, objavila je Novaja gazeta čiji je on urednik.

Rusko ministarstvo ga je u petak dodalo na listu "stranih agenata", sve širi spisak koji stigtmatizuje i komplikuje život ljudima koje optužuju da rade protiv interesa Rusije.

Murarov je jedan od dobitnika Nobelove nagrade 2021 za mir i iskusni novinar. Nobelovu nagradu je prodao na aukciji za pomoć ukrajinskoj izbjegloj djeci.

Ministarstvo je navelo da je "Muratov kreirao i širio materijal stranih agenata i koristio ga da širi negativna mišljenja o ruskoj spoljnoj i domaćoj politici na međunarodnim platformama".

Novaja gazeta, koja je poznata po svom istraživačkom novinarstvu na čijoj meti je nekad i Kremlj, vlada i visoki zvaničnici, saopštila je da će Muratov privremeno da ode sa funkcije glavnog urednika kako bi na sudu osporio etiketu koju mu je dala ruska vlast.

"Muratov kategorično odbija odluku Ministarstva pravde i podnosi prijavu. Na njegov zahtjev, urednički kolegijum zamijeniće Muratova sa funkcije glavnog urednika dok traje pravni proces. Sergej Sokolov je postavljen za vršioca dužnosti glavnog urednika", navela je Novaja gazeta.

Naveli su da je Muratov na meti vlasti zbog svojih stavova i uvjerenja, što se protivi ustavnim garancijama o slobodi govora i mišljenja.

Ministarstvo pravde je značajno proširilo listu "stranih agenata" od kada je Rusija započela invaziju Ukrajine 2022, i na taj način etiketira ljude i organizacije koji javno kritikuju ili dovode u pitanje rat.

Novinari koji su nazvani stranim agentima moraju da napišu to za sebe u svakom radnom zadatku, na meti su zvaničnih istraga i finansijskih provjera, a mediji koji imaju tu etiketu gube prihode sponzora i fondova koje finansira država.

Novaja gazeta prestala je da izlazi 2022, pošto se suočila sa teškim kaznama zbog kritika ruskih operacija u Ukrajini. Mnogi njeni novinari su nakon toga započeli da izdaju novo izdanje u Letoniji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG