Linkovi

Rusija: Nezavisni medij Meduza proglašen nepoželjnim 


Ruske vlasti proglasile su nezavisni medij Meduza "nepoželjnom organizacijom". Ovom odlukom je zabranjen rad stranice u Rusiji, a stanovnicima ove zemlje se zabranjuje da sarađuju sa Meduzom ili njihovim novinarima, piše Reuters.

Otkako je osnovana 2014. godine Meduza ima sjedište u Latviji.

Ovo je posljednja u nizu odluka u sklopu višegodišnje kampanje Kremlja da obuzda nezavisne medije.

Ruski glavni tužitelj rekao u saopštenju je da Meduza "predstavlja prijetnju temeljima ustavnog sistema i sigurnosti Ruske Federacije".

Iz Meduze, jednog od najčitanijih nezavisnih medija u Rusiji rekli su da će nastaviti raditi uprkos ovoj odluci.

"Nepoželjnim organizacijama zabranjeno je djelovanje na teritoriju Rusije pod prijetnjom krivičnog progona”, stoji u objavi na Meduzinoj stranici.

"Svi koji 'sudjeluju ili sarađuju’ s takvim grupama mogu se suočiti s krivičnim progonom — što je posebno ozbiljno ograničenje za novinare koji moraju razgovarati s izvorima kako bi objavili vijest."

Za saradnju za “nepoželjnom” organizacijom može se dobiti visoka novčana kazna ili čak višegodišnja zatvorska kazna.

Meduza se od aprila 2021. godine nalazi na spisku “stranih agenata” gdje su svrstani i novinari ruskog servisa Radija Slobodna Evropa.

Takozvani ruski zakon o "stranim agentima" usvojen je 2012. godine i izmjenjen je više puta.

Njime se traži registracija od nevladinih organizacija koje primaju pomoć iz inostranstva i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnosti, te da se identifikuju kao “strani agenti” i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene zakona usmjerene su ka medijima koje se finansiraju iz inostranstva, uključujući i ruski servis RSE/RL, kao i šest drugih servisa na engleskom jeziku i Current Time.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG