Linkovi

Rusija namjerava blokirati naloge Navalnog na društvenim mrežama


Mural Alekseja Navalnog
Mural Alekseja Navalnog

Ruski nadzorni organ Roskomnadzor najavio je u srijedu da planira da blokira naloge na društvenim mrežama povezane sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navalnim, čiji su sajtovi nedavno blokirani.

Taj organ je naveo da su to nalozi "ekstremističkih organizacija" Navalnog, koji bi trebalo da budu blokirani. Dodaje se da se u tim nalozima poziva na "ekstremističke aktivnosti i masovne nemire" i na finansijsku podršku organizacijama ruskog opozicionara.

Roskomnadzor u ponedjeljak je blokirao 49 sajtova povezanih sa Navalnim koji se nalazi u zatvoru.

Navalni (45) se prošle godine liječio od trovanja nervnim agensom novičokom u Njemačkoj i uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Njegovo zatvaranje izazvalo je napetosti u odnosima Rusije sa Zapadom koji traži njegovo oslobađanje.

Ruske vlasti preduzimaju ove mjere nekoliko sedmica uoči parlamentarnih izbora u septembru, a nakon presuda iz juna prema kojima su udruženja povezana sa Navalnim proglašene nezakonitim sa obrazloženjem da su ekstremistička.

Prema mišljenju saveznika Navalnog, cilj najnovijih mjera je spriječavanje djelovanja opozicije uoči izbora u trenutku kada opada popularnost vladajuće partije Ujedinjena Rusija.

Navalani se na prošlim izborima zalagao za strategiju "pametnog glasanja", odnosno podrške kandidatu u određenoj izbornoj jedinici koji ima najviše šansi da se suprostavi predstavniku vladajuće Ujedinjene Rusije.

Istovremeno, tužioci su zatražili u srijedu da se Ljubov Sobol, pravnica zatvorene Fondacije za borbu protiv korupcije Alekseja Navalnog (FBK), proglasi krivom za kršenje bezbjednosnih mjera protiv pandemije korona virusa na uličnim protestima, te da se u naredne dvije godine protiv nje uvedu razna ograničenja.

Ona je u aprilu ove godine osuđena na jednogodišnju uslovnu kaznu "popravnog rada" zbog neovlaštenog pristupa u stan jednog pripadnika sigurnosne službe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG