Linkovi

Rusija nastavila udare širom Ukrajine, povrijeđene najmanje 34 osobe


Olga Litvijenko u svojoj kući poslije ruskog udara na Pavlograd.
Olga Litvijenko u svojoj kući poslije ruskog udara na Pavlograd.

Rusija je ispalila rakete na ciljeve širom Ukrajine u svom drugom velikom vazdušnom napadu u protekla tri dana. Udari su izazvali veliki požar u Pavlogradu na jugoistoku zemlje, u kojem su povrijeđene najmanje 34 osobe, među njima i troje djece.

Ukrajina je saopštila da je 15 od 18 krstarećih raketa uspješno oboreno, štiteći Kijev i druge veće gradove u kojima su zvonile sirene za vazdušnu opasnost. Pogođen je Pavlograd, željezničko čvorište koje se nalazi iza južnog i istočnog fronta.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su izvedeni napadi na ukrajinske vojne ciljeve i da su pogođeni svi ciljevi - uključujući skladišta oružja i fabrike municije. Također se navodi da su ruske snage nastavile napredovanje u gradu Bahmutu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je pogođeno industrijsko postrojenje, iako ne kažu koje.

Mikola Lukašuk, predsjednik savjeta Dnjepropetrovske oblasti, rekao je da je u napadu oštećeno 19 stambenih blokova, 25 kuća, tri škole, tri obdaništa i nekoliko prodavnica.

Današnji napadi su nastavak intenzivnijih ruskih udara koji su počeli u petak.

Djeluje da se Rusija vratila zimskoj taktici velikih vazdušnih udara širom zemlje, dok se Ukrajina priprema da pokrene kontraofanzivu kako bi povratila okupirane teritorije na jugu i istoku.

U subotu je ukrajinski dron udario u skladište goriva u Sevastopolju, bazu ruske mornarice na Krimu. Kijev je saopštio da je požar dio priprema za ofanzivu.

Poslije pet mjeseci ruske ofanzive koje Moskvi nisu donijele mnogo nove teritorije, Kijev se sprema da otpočne kontranapad koristeći stotine oklopnih vozila i tenkova koje je isporučio Zapad.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG