Linkovi

Rusija naredila širu evakuaciju civila u okupiranoj južnoj Ukrajini


Žena prolazi pored zgrade pogođene u raketnom napadu, dok se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu u Bahmutu u Donbasu, 1. novembra 2022.
Žena prolazi pored zgrade pogođene u raketnom napadu, dok se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu u Bahmutu u Donbasu, 1. novembra 2022.

Rusija je naredila civilima da napuste dio Ukrajine duž istočne obale rijeke Dnjepar, što je veliko proširenje naloga za evakuaciju za koji Kijev kaže da se svodi na nasilno raseljavanje okupirane teritorije.

Rusija je prethodno naredila civilima da napuste teritoriju koju kontroliše na zapadnoj obali rijeke, gdje su ukrajinske snage ostvarile napredak u pokušaju da osvoje Herson. Zvaničnici koje je postavila Rusija u utorak su saopštili da se naredba o evakuaciji sada proširuje na zonu od 15 kilometara i duž istočne obale Dnjepra.

Ukrajinske vlasti tvrde da evakuacija uključuje nasilnu deportaciju iz okupirane teritorije - što je ratni zločin. Rusija, koja tvrdi da je anektirala tu oblast, kaže da transportuje civile na bezbjedne lokacije zbog rizika da bi Ukrajina mogla da upotrijebi nekonvencionalno oružje.

Moskva optužuje Kijev da planira da upotrijebi takozvanu "prljavu bombu" kako bi raširio radijaciju, ili da digne u vazduh branu i poplavi gradove i sela u pokrajini Herson. Kijev kaže da su optužbe da bi primijenio takvu taktiku na sopstvenoj teritoriji apsurdne, ali da Rusija možda sama planira takve akcije u namjeri da za njih okrivi Ukrajinu.

Spasioci izvlače tijelo žene ispod ruševina stambene zgrade uništene u ruskom raketnom napadu na Nikolajev, 1. novembra 2022.
Spasioci izvlače tijelo žene ispod ruševina stambene zgrade uništene u ruskom raketnom napadu na Nikolajev, 1. novembra 2022.

Ušće rijeke Dnjepar je posljednjih nedelja jedna od najvažnijih linija fronta. Rusija ima hiljade vojnika u jedinom džepu teritorije na zapadnoj obali koji drži. Ukrajinsko napredovanje je usporeno proteklih dana, a komandanti kažu da je to zbog hladnog i vlažnog vremena i strmijeg terena.

U gradu Hersonu u utorak ulice su bile doslovno prazne, a većina prodavnica je zatvorena. Neki građani ipak prkose naređenju da napuste to područje.

"Zašto da idem? Zbog čega? Ostaću ovde do kraja", kaže Ekaterina, prodavačica, pričajući o kući koju su njeni preci "izgradili sopstvenim rukama."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG