Linkovi

Rusija napala Kijev dronovima


Spasioci i policajci kod zgrade uništene u ruskom napadu dronovima na Kijev, 14. decembra 2022.
Spasioci i policajci kod zgrade uništene u ruskom napadu dronovima na Kijev, 14. decembra 2022.

Ukrajinski zvaničnici saopćili su u srijedu da je ruski napad na ukrajinski glavni grad, Kijev, dronovima iranske proizvodnje oštetio dvije administrativne zgrade.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko prijavio je eksplozije u okrugu Ševčenkovski u centru Kijeva. Nije odmah jasno da li ima žrtava.

Ukrajinska vojska saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana oborila 13 bespilotnih letjelica Shahed, istog tipa koji je Rusija koristila da se obruši na ciljeve u rasprostranjenim napadima na više ukrajinskih gradova.

„Još jedan masovni napad dronom na Kijev. Očigledno je da se ruska vojska osjeća samopouzdano samo kada napada mirne gradove”, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Twitteru.

Evropska unija je ove sedmice dodala sankcije Iranu zbog njegove uloge u razvoju i isporuci bespilotnih letjelica koje Rusija koristi u svom ratu u Ukrajini.

Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG