Linkovi

Dron napao skladište nafte na aerodromu u Rusiji


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Napad dronom na aerodrom u ruskoj regiji Kursk zapalio je spremnik za skladištenje nafte, rekao je guverner u utorak, dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za drske napade dronom na dva vojna aerodroma duboko unutar ruskog teritorija.

Roman Starovoyt, guverner regije Kursk koja graniči s Ukrajinom, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da u napadu nije bilo žrtava i da je požar "lokaliziran". Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je ranije da su ukrajinske bespilotne letjelice u ponedjeljak napale dvije zračne baze u Ryazanu i Saratovu u južnoj središnjoj Rusiji, ubivši tri vojnika i ranivši četiri, te oštetivši dvije letjelice.

Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost ni za jedan od napada. Da je iza njih, udari od ponedjeljka bili bi najdublji unutar Rusije otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara.

New York Times, pozivajući se na visokog ukrajinskog dužnosnika, rekao je da su dronovi uključeni u napade u ponedjeljak lansirani s ukrajinskog teritorija, a da je barem jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Izraelska firma za satelitsko snimanje ImageSat International podijelila je slike za koje kaže da pokazuju tragove opekotina i predmete u blizini zrakoplova Tu-22M u zračnoj bazi Dyagilevo.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su napadi od ponedjeljka bili teroristički čin s namjerom da se onesposobe zrakoplovi dugog dometa, a niskoleteće bespilotne letjelice su oborene. Smrt je zabilježena u bazi Ryazan, 185 km jugoistočno od Moskve.

Saratov je udaljen najmanje 600 km od najbližeg ukrajinskog teritorija. Ruski komentatori rekli su na društvenim mrežama da bi Ukrajina mogla pogoditi tako daleko unutar Rusije, da bi mogla pogoditi i Moskvu.

Ukrajinski vojni analitičar Serhiy Zgurets rekao je da su baze zračnih snaga koje su pogođene u ponedjeljak jedini objekti u Rusiji koje mogu u potpunosti opsluživati bombardere koji se koriste za napade na Ukrajinu.

Još je prerano govoriti o čemu je riječ, ali sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dosegnu vojne ciljeve duboko u teritoriju Ruske Federacije ima vrlo simbolično i važno značenje, napisao je za Espreso TV, web stranica.

Iz Kijeva ili Moskve nije bilo komentara o najnovijem izvještaju o napadu dronovima u Kursku.

NOVI BARAŽ

Rusija je na napade u ponedjeljak odgovorila "masovnim napadom na sistem vojne kontrole" i druge mete koristeći visokoprecizno zračno i pomorsko oružje u kojem je pogođeno svih 17 ciljeva, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je upozorila da će ponovno doći do vanrednih nestanaka struje u nekoliko regija dok popravlja štetu od raketnih napada za koje je rekla da su uništile kuće i nestalo struje.

Udari, koji su dijelove Ukrajine ponovno bacili u ledeni mrak s temperaturama ispod nule Celzija, bili su posljednji u višesedmičnim napadima na kritičnu infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, dodajući da je većina od oko 70 projektila oborena.

"U mnogim regijama morat će doći do hitnih prekida struje", rekao je u video obraćanju u ponedjeljak kasno. "Učinit ćemo sve da vratimo stabilnost."

Rusija od početka oktobra redovito napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu u, kako kaže, pokušaju degradacije njene vojske. Ukrajina kaže da su takvi napadi usmjereni na civile i da predstavljaju ratne zločine. Rusija to negira.

Sjedinjene Države saopćile su da će u četvrtak sazvati virtualni sastanak s direktorima za naftu i plin kako bi razgovarali o tome kako mogu podržati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Rusija neće uspjeti u svom "trenutačnom gambitu pokušaja da zapravo natjera ukrajinski narod da digne ruke".

"Poenta je u sljedećem, osim ako i dok Rusija ne pokaže da je zainteresirana za značajnu diplomatiju, ne može nikamo otići. Ako i kada to učini, mi ćemo biti prvi koji će biti spremni pomoći", rekao je na Wallu Street Journal CEO Council u Washingtonu.

Rusija kaže da vodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini kako bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Rusiju za neizazvani rat za otimanje teritorija.

BORBE U DONJECKU

Ukrajinska vojska priopćila je u utorak da su njene snage odbile ruske napade u ili oko sedam naselja u regiji Donjeck, uključujući grad Bakhmut, tokom posljednja 24 sata.

Ruski vojnici pokušavali su presjeći ceste prema Bakhmutu sa zapada i sjeverozapada, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych na YouTubeu.

Guverner Donjecka Pavlo Kyrylenko rekao je za ukrajinsku televiziju kasno u ponedjeljak da je u Bakhmutu ostalo samo oko 12.000 ljudi, u odnosu na 80.000 prije rata, te da nema struje ni plina.

U ukrajinskoj južnoj regiji Zaporizhzhia, najmanje dvije osobe su ubijene, a nekoliko kuća je uništeno u ruskim raketnim napadima u ponedjeljak, rekao je dužnosnik u predsjedničkom uredu.

Video Reutersa prikazuje dva tijela pored oštećenog automobila u selu Novosofiivka, oko 25 km istočno od grada Zaporožja.

"Obje moje susjede su ubijene", rekla je Olha Troshyna (62). – Stajali su kraj auta... ispraćali sina i snahu.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su u ponedjeljak oborile više od 60 od više od 70 projektila koje je ispalila Rusija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG