Linkovi

Rusija najavila povlačenje sa Međunarodne svemirske stanice


Međunarodna svemirska stanica, slikana 4. oktobra 2018. (Foto: Reuters/NASA/Roscosmos/Handout)
Međunarodna svemirska stanica, slikana 4. oktobra 2018. (Foto: Reuters/NASA/Roscosmos/Handout)

Rusija će se povući sa Međunarodne svemirske stanice poslije 2024. i usredsrediti se na izgradnju sopstvene orbitalne stanice, izjavio je novi šef ruske državne svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov.

Borisov je, tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da će Rusija ispuniti svoje obaveze prema partnerima, prije nego što bude nastavila samostalno.

NASA i drugi međunarodni partneri očekuju da će svemirska stanica funkcionisati do 2030. godine, dok ruska strana ne pokazuje raspoloženje za ispunjavanje obaveza posle 2024, prenosi agencija Reuters.

Međunarodnom svemirskom stanicom zajednički upravljaju Rusija, Sjedinjene Države, Evropa, Japan i Kanada. Astronauti na stanici neprekidno borave tokom posljednje 22 godine. Koristi se za naučna istraživanja u uslovima nulte gravitacije i testiranje opreme za buduća putovanja u svemir.

Njena posada obično broji sedmero ljudi koji provode mjesece kružeći oko Zemlje na udaljenosti od oko 402 kilometra. Posadu trenutno čine po trojica Rusa i Amerikanaca i jedan Italijan.

Kompleks, dug koliko otprilike i fudbalsko igralište, čine dva dijela. Jednim upravlja Rusija, a drugim preostale države. Trenutno nije jasno šta će biti potrebno da bi stanica nastavila bezbjedno da funkcioniše kada se Rusija bude povukla.

Agencija Reuters izvještava da bi ruske najave mogle podstaći razmišljanja da je riječ o manevrima Moskve, s ciljem da joj zapadne zemlje ukinu sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, koja traje više od pet mjeseci.

Prethodnik aktuelnog šefa Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je u junu da bi Moskva mogla da učestvuje u pregovorima o mogućem učešću u produženju rada stanice, isključivo ako bi Sjedinjene Države ukinule sankcije njenoj kosmičkoj industriji.

Međutim, pošto kompanija američkog milijardera Elona Muska SpaceX prevozi astronaute NASA-e do svemirske stanice i nazad, ruska svemirska agencija izgubila je značajan izvor prihoda, pošto joj je NASA godinama plaćala desetine miliona dolara za taj povratni transfer.

Uprkos tenzijama zbog ruske invazije na Ukrajinu, NASA i Roskosmos su se u julu usaglasili da se astronauti prebacuju ruskim raketama, ali i da ruski kosmonauti, od naredne jeseni, koriste prevoz koji obezbjeđuje SpaceX.

Sporazum garantuje i da će se na svemirskoj stanici u svakom trenutku nalaziti po jedan američki i ruski astronaut – kako bi njena oba dijela fukcionisala nesmetano.

Moskva i Washington su u domenu putovanja u svemir sarađivali čak i tokom najizazovnije faze Hladnog rata - kada su svemirski brodovi Apolo i Sojuz pristali u orbitu 1975. godine. Kako podsjeća Reuters, radilo se o prvoj međunarodnoj svemirskoj misiji koja je uključivala posade – što je pomoglo poboljšavanju američko-sovjetskih odnosa.

NASA: Rusija nije saopštila namjeru o povlačenju

Rusija nije saopštila američkoj Agenciji za svemirska istraživanja i aeronautiku (NASA) namjeru da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice 2024. godine, rekao je agenciji Reuters visoki zvaničnik NASA-e.

Dan ranije novi šef ruske svemirske agencije Roskosmos objavio je da Moskva planira da se povuče iz dvodecenijskog partnerstva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG