Linkovi

Britanija dovodi u pitanje sposobnost Rusije da nastavi proizvoditi municiju


A destroyed car is seen next to a crater created by an explosion after a Russian attack in Zaporizhzhia, Ukraine, Oct. 15, 2022.
A destroyed car is seen next to a crater created by an explosion after a Russian attack in Zaporizhzhia, Ukraine, Oct. 15, 2022.

Britansko ministarstvo odbrane bacilo je sumnju na sposobnost Rusije da nastavi proizvoditi oružje tijekom invazije na Ukrajinu.

U obavještajnom izvještaju objavljenom na Twitteru u nedjelju, ministarstvo je procijenilo da je Rusija 10. oktobra ispalila više od 80 krstarećih projektila na Ukrajinu, što je potez za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je odmazda za bombardiranje mosta koji povezuje Rusiju s anektirao Krimski poluotok ranije ovog mjeseca. Još nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

"Ruska odbrambena industrija vjerovatno nije sposobna proizvesti napredno streljivo brzinom kojom se troši", rekla je Britanija. "Ovi napadi predstavljaju daljnju degradaciju ruskih zaliha projektila dugog dometa, što će vjerovatno ograničiti njihovu sposobnost da u budućnosti gađaju količinu ciljeva koje žele."

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, u svom dnevnom obraćanju u subotu, zahvalio je SAD-u na paketu pomoći od 725 miliona dolara, koji je Ukrajini omogućio kupnju municije, topništva, protutenkovskog oružja i proturadarskih projektila.

Ruski udari se nastavljaju

Ruske snage izvele su još sporadičnih raketnih napada u subotu na Ukrajinu, gađajući objekte koji opskrbljuju zemlju električnom energijom i njezina stambena područja.

Regionalni guverner Kijeva Oleksiy Kuleba rekao je da je napad oštetio ključno energetsko postrojenje u regiji glavnog grada Ukrajine, ali lokacija nije objavljena.

Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika, pozvao je stanovnike područja Kijeva i ljude u tri susjedne regije da štede energiju tokom večernjih sati najveće potražnje.

Napad na postrojenje za prijenos električne energije dogodio se nekoliko sati nakon što su ukrajinski dužnosnici rekli da je Rusija ispalila granate na stambena područja Nikopolja, jugoistočno od Zaporožja. Jevhen Jevtušenko, šef vojne uprave okruga Nikopolj, rekao je da je pet osoba ranjeno u napadu na grad u subotu ujutro. Rekao je da su napadi bili usmjereni na "maksimalnu štetu civilima".

Rusi ubijeni na poligonu

Najmanje 11 ruskih vojnika je ubijeno, a 15 ih je ranjeno u subotu kada su dva ruska vojnika dobrovoljca otvorila vatru na vojnom poligonu u jugozapadnoj regiji Belgorod blizu Ukrajine, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane priopćilo je da je dvoje dobrovoljaca bilo iz bivše sovjetske nacije i da su ubijeni uzvratnom vatrom, opisujući incident kao teroristički napad.

"Tokom obuke s vatrenim oružjem s osobama koje su dobrovoljno izrazile želju za sudjelovanjem u posebnoj vojnoj operaciji (protiv Ukrajine), teroristi su otvorili vatru iz malog oružja na osoblje postrojbe", navodi se u priopćenju Ministarstva obdrane RIA-e.

Neki ruski neovisni mediji izvještavali su o većem broju žrtava.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u intervjuu da su napadači bili iz Tadžikistana i da su otvorili vatru nakon svađe oko vjere, prenosi Reuters.

Tadžikistan je većinski muslimanska nacija u srednjoj Aziji. Otprilike polovica Rusa slijedi različite ogranke kršćanstva. Rusko ministarstvo priopćilo je da su napadači bili iz nacije u Zajednici Neovisnih Država, koja uključuje Tadžikistan.

Reuters nije odmah mogao potvrditi Arestovycheve komentare niti neovisno provjeriti broj žrtava ili druge detalje incidenta.

U ovom izvještaju korištene su informacije Reutersa, Agence France-Presse i The Associated Press.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG