Linkovi

Ruski ministar za vanredne situacije poginuo tokom vježbe


Arhiv - Evgenij Zinčev, ruski ministar za vanredne situacije sluša predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom njihovog sastanka u odmaralištu na Crnom moru, 27. oktobra 2018. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Arhiv - Evgenij Zinčev, ruski ministar za vanredne situacije sluša predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom njihovog sastanka u odmaralištu na Crnom moru, 27. oktobra 2018. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski ministar za vanredne situacije Jevgenij Ziničev poginuo je u srijedu tokom vježbe na Arktiku, javila je novinska agencija RIA.

Ziničev (55), koji je bio na čelu važnog ministarstva za vanredne situacije od 2018. godine, poginuo je spašavajući nečiji život, javila je agencija RIA, ne navodeći dodatne detalje.

"...Ziničev je tragično preminuo dok je obavljao svoje službene dužnosti tokom međuresornih vježbi radi spriječavanja kriznih situacija na Arktiku, spašavajući nečije živote", citirala je RIA navode Ministarstva.

Margarita Simonian, glavna urednica ruskog televizijskog kanala "Russia Today" (RT), rekla je da je Ziničev stajao na jednoj platformi sa snimateljem koji se okliznuo i pao u vodu.

"Bilo je priličan broj svjedoka - niko nije imao vremena ni da razmisli o tome šta se dogodilo kada se Ziničev bacio u vodu za osobom koja je pala i sam pao na izbočenu stijenu", napisala je ona na Twitteru.

Snimatelj je također preminuo, dodala je Simonianova.

Ziničev je bio na Arktiku kako bi nadgledao vježbe velikih razmjera i posjetio je gradilište nove vatrogasne stanice u Norilsku, kao i tim za potragu i spašavanje u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo ranije u sredu.

Prije nego što je postao ministar, Ziničev je obavljao brojne poslove, uključujući zamjenika direktora Federalne službe bezbjednosti i nakratko vršioca dužnosti regionalnog guvernera Kalinjingrada.

On je ranije bio telohranitelj i lični pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, prenose ruski mediji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ruskim novinskim agencijama da mu je Putin izrazio saučešće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG