Linkovi

Rusija objavila koordinate NATO objekata i zapadnih vlada, uključujući i Pentagon


Ilustracija
Ilustracija

Ruska svemirska agencija objavila je koordinate zapadnog odbrambenog stožera, uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja NATO-ovog summita u utorak, rekavši da zapadni satelitski operateri rade za ruskog neprijatelja - Ukrajinu.

Dmitrij Rogozin, čelnik Roscosmosa, rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti: "Cijeli konglomerat privatnih i državnih orbitalnih grupacija sada radi isključivo za našeg neprijatelja."

Članovi NATO saveza predvođenog SAD-om ne kriju činjenicu da šalju oružje kako bi pomogli Ukrajini oduprijeti se invaziji Rusije.

Američka firma za satelitske snimke Maxar, čiji su klijenti i Ministarstvo odbrane SAD-a, nekoliko je puta objavila slike Ukrajine i Rusije prije i poslije početka invazije u februaru.

To je uključivalo slike ruskog vojnog jačanja u blizini Ukrajine, u vrijeme kada je poricala bilo kakvu namjeru invazije.

"Danas se u Madridu otvara summit NATO-a na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem", napisao je Rogozin na svom kanalu na društvenim mrežama Telegram.

"Roscosmos objavljuje satelitske fotografije mjesta održavanja summita i samih 'centra odlučivanja' koji podržavaju ukrajinske nacionaliste."

Objava je uključivala ruske satelitske slike mjesta održavanja samita u Madridu, Pentagona, Bijele kuće u Washingtonu, zgrada britanske vlade u središtu Londona, njemačke kancelarije i zgrade parlamenta Reichstaga u Berlinu, sjedišta NATO-a u Bruxellesu, te rezidencije francuskog predsjednika i druge vladine zgrade u Parizu.

"Istovremeno dajemo koordinate objekata", dodao je Rogozin. "Za svaki slučaj."

Koordinate, izražene kao stupnjevi zemljopisne širine i dužine, slobodno su dostupne.

Rusija svoju invaziju naziva "posebnom vojnom operacijom", rekavši da je morala djelovati kako bi zaštitila govornike ruskog od progona i spriječila NATO da iskoristi Ukrajinu kako bi ugrozila sigurnost Rusije. Kijev i NATO odbacuju ovo razmišljanje kao neutemeljen izgovor za rat.

XS
SM
MD
LG