Linkovi

Vojne vježbe Rusije sa Kinom i drugima


In this handout photo taken from video released by Russian Defense Ministry Press Service on Aug. 29, 2022, Chinese soldiers participate in war games drills, in Grodekovo, Primorsky Krai, Russia.
In this handout photo taken from video released by Russian Defense Ministry Press Service on Aug. 29, 2022, Chinese soldiers participate in war games drills, in Grodekovo, Primorsky Krai, Russia.

Rusija je u četvrtak pokrenula jednosedmične "ratne igre" u kojima sudjeluju snage iz Kine i drugih nacija u prikazu rastuće odbrambene suradnje između Moskve i Pekinga dok se oboje suočavaju s napetostima sa SAD-om.

Manevri također imaju za cilj pokazati da Moskva ima dovoljnu vojnu moć za velike vježbe čak i dok su njene trupe angažirane u vojnoj akciji u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da će se vježba Vostok 2022 (Istok 2022) održati do 7. septembra na sedam poligona na ruskom Dalekom istoku i u Japanskom moru te da uključuje više od 50 000 vojnika i više od 5 000 jedinica naoružanja, uključujući 140 aviona i 60 ratnih brodova.

Načelnik ruskog glavnog stožera, general Valery Gerasimov, osobno će nadgledati vježbe koje će uključivati trupe iz nekoliko bivših sovjetskih zemalja, Kine, Indije, Laosa, Mongolije, Nikaragve i Sirije.

Ministarstvo odbrane napomenulo je da će u sklopu manevara ruska i kineska mornarica u Japanskom moru "uvježbavati zajedničku akciju zaštite pomorskih komunikacija, područja pomorske gospodarske aktivnosti i potpore kopnenim trupama u priobalnim područjima".

Vježbe pokazuju jačanje odbrambenih veza između Moskve i Pekinga, koje su ojačale otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara. Kina je oštro odbila kritizirati rusko djelovanje, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Moskve, te je narušila kaznene sankcije nametnute Moskvi. Rusija je zauzvrat snažno poduprla Kinu usred napetosti sa SAD-om koje su uslijedile nakon nedavnog posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu. Putin je povukao paralele između američke potpore Ukrajini i Pelosinog putovanja, opisujući ih kao dio navodnih nastojanja Washingtona da potakne globalnu nestabilnost.

Alexander Gabuyev, politički analitičar koji pomno prati rusko-kineske veze, primijetio je da je "vrlo važno da Peking pokaže SAD-u da ima poluge za pritisak na Ameriku i njezine globalne interese."

"Zajednički manevri s Moskvom, uključujući pomorske vježbe, imaju za cilj signalizirati da ako se pritisak na Peking nastavi, Peking neće imati drugog izbora nego ojačati vojno partnerstvo s Rusijom", rekao je Gabujev. "To će imati izravan utjecaj na interese SAD-a i njegovih saveznika, uključujući Japan."

Napomenuo je da Kremlj, sa svoje strane, želi pokazati da je vojska dovoljno moćna da pokaže svoje mišiće drugdje unatoč kampanji u Ukrajini.

"Rusko vodstvo pokazuje da sve ide po planu i da zemlja i vojska imaju resurse za izvođenje manevara zajedno s posebnom vojnom operacijom", rekao je Gabujev.

Vježba se nastavlja nizom zajedničkih manevara Rusije i Kine posljednjih godina, uključujući pomorske vježbe i patrole bombardera dugog dometa iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora. Prošle su godine ruske trupe prvi put bile raspoređene na kineskom teritoriju radi zajedničkih manevara.

Sudjelovanje Kine u vježbama "ima za cilj produbiti pragmatičnu i prijateljsku suradnju između vojski zemalja sudionica, poboljšati razinu strateške suradnje između svih strana sudionica i poboljšati sposobnost zajedničkog odgovora na različite sigurnosne prijetnje", glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane puk. .. Tan Kefei je rekao prošli tjedan.

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping razvili su jake osobne veze kako bi osnažili "strateško partnerstvo" između bivših komunističkih suparnika jer su obojica u suparništvu sa SAD-om.

Iako su Moskva i Peking u prošlosti odbacivali mogućnost stvaranja vojnog saveza, Putin je rekao da se takva mogućnost ne može isključiti. Također je primijetio da Rusija s Kinom dijeli vrlo osjetljive vojne tehnologije koje su pomogle u značajnom jačanju njene odbrambene sposobnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG