Linkovi

Rusija povećava plaćanje kineskim juanima za uvoz


Rusija - Kina
Rusija - Kina

Udio ruskog uvoza fakturiranog u kineskim juanima porastao je na 20% 2022. s 3% godinu dana ranije nakon što je invazija Ukrajine pokrenula niz sankcija koje su zemlju izbacile iz globalnog financijskog sustava, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u srijedu.

Oštar porast predstavlja odmak od transakcija u američkim dolarima i eurima, koje su u istom razdoblju pale na 67 posto s čak 80 posto, stoji u izvješću Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i nametanja ekonomskih sankcija od strane EU-a, SAD-a i niza drugih naprednih gospodarstava, ruski se uvoz sve više fakturira u juanima", navodi list koji vode ekonomisti Maxim Chupilkin i Beata Javorcik.

Fakture u juanima sada su činile 63% uvoza iz Kine do kraja 2022., što je porast u odnosu na gotovo četvrtinu godinu dana ranije, i sada su "zamijenile primarno američki dolar kao i rusku rublju kao valutu izbora", rekli su autori. .

Korištenje kineskog juana za trgovinu s Rusijom također se povećalo za treće zemlje koje nisu uvele ekonomske sankcije, ali imaju liniju zamjene valuta s Narodnom bankom Kine (PBOC), kao što su Mongolija i Tadžikistan.

Ove zamjenske linije "izvozniku olakšavaju korištenje juana primljenih od, recimo, ruskog uvoznika", dodao je list nakon analize više od 12 milijuna uvoznih zapisa povezanih s više od 70.000 tvrtki.

Općenito, ekonomske sankcije mogle bi nagovijestiti postupno odmicanje od američkog dolara, navodi se u studiji.

"Dominacija američkog dolara čini međunarodne sankcije učinkovitijima, budući da tvrtke uključene u međunarodnu trgovinu u velikoj većini zahtijevaju da se plaćanja obavljaju putem američkog bankovnog sustava", zaključili su autori.

"U isto vrijeme, korištenje ekonomskih sankcija može s vremenom smanjiti privlačnost američkog dolara kao valute za prijenos, a time i njegovu dominaciju."

U ožujku je juan - također poznat kao renminbi - postao najkorištenija valuta za prekogranične transakcije u Kini, prestigavši po prvi put dolar, pokazuju službeni podaci, iako je njegov udio kao globalne valute plaćanja i dalje malen. 2,5%, prema podacima međunarodnog platnog sustava SWIFT, u usporedbi s 39,4% za dolar i 35,8% za euro.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG