Linkovi

Obim trgovine Kine i Rusije na najvišem nivu od početka invazije na Ukrajinu


APTOPIX
APTOPIX

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a trgovina između njih je prošle godine dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

Prema podacima koje je u srijedu, 7. juna objavila kineska carina, dvije susjedne zemlje su prošlog mjeseca ostvarile trgovinu od 20,5 milijardi dolara (19,2 milijarde eura).

Kineski uvoz iz Rusije iznosio je 11,3 milijarde dolara.

Rastuća globalna inflacija, prijetnja recesije negdje drugdje i geopolitičke tenzije sa Sjedinjenim Državama oslabili su tražnju za kineskim proizvodima.

Ali kineska trgovina sa Rusijom je spriječila inače loš trend za Peking.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a trgovina između njih je prošle godine dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

Tokom samita u martu, kineski predsjednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin obećali su da će povećati trgovinu na 200 milijardi dolara 2023. godine pošto su pozdravili svoje partnerstvo "bez granica“, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

Isporuka ruske energije Kini trebalo bi da poraste za 40 odsto ove godine, rekao je prošlog mjeseca potpredsjednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

Peking kaže da je neutralna strana u ratu u Ukrajini, ali su ga zapadne zemlje kritikovale zbog odbijanja da osudi Moskvu i zbog njenog bliskog strateškog partnerstva sa Rusijom.

Podaci u srijedu takođe pokazuju da je izvoz u Rusiju u maju porastao za 75,6 odsto, što je najveća stopa od kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, čak i kada je trgovina sa većinom glavnih evropskih tržišta i Sjedinjenim Državama pala.

Podaci su u širem smislu istakli slabosti u ekonomiji broj dva u svijetu, pri čemu se proizvodna aktivnost smanjuje u maju drugi mjesec zaredom, ocjenjuje AFP.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini oko četvrtinu kineskog BDP-a, doživio je "najgori pad ikada" prošle godine, prema ekonomskoj konsultantskoj kompaniji Gavekal-Dragonomics sa sjedištem u Pekingu.

Ruski premijer Mihail Mišustin tokom posete Pekingu u srijedu, 24. maja, potpisao je niz sporazuma s Kinom.

Među memorandumima o razumijevanju koji su potpisani tokom Mišutsinove posjete Pekingu su sporazumi o produbljivanju investicione saradnje u oblasti trgovinskih usluga, o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu i o saradnji u sportu.

XS
SM
MD
LG