Linkovi

Rusija protjeruje japanskog konzula pod optužbom za špijunažu


Kremlj
Kremlj

Ruska sigurnosna agencija FSB saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila japanskog konzula u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku zbog sumnje u špijunažu i naredila mu da napusti zemlju.

Konzul je nakon nekoliko sati zadržavanja pušten na slobodu. Tokio je uložio "snažan protest" zbog pritvaranja i signalizirao da bi mogao uzvratiti, rekao je glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno na brifingu za medije u utorak.

FSB je rekao da je konzul Motoki Tatsunori proglašen personom non grata nakon što je uhvaćen "na djelu" dok je primao tajne informacije o učincima zapadnih sankcija na gospodarsku situaciju na ruskom dalekom istoku.

Kaže se da su povjerljive informacije, koje se također odnose na suradnju Rusije s neimenovanom azijsko-pacifičkom zemljom, dobivene u zamjenu za "novčanu nagradu".

Moskva se žalila Tokiju zbog konzulovih postupaka putem diplomatskih kanala, rečeno je.

Najviši glasnogovornik japanske vlade Matsuno rekao je da je Moskva privela konzula na "zastrašujući način" s povezom na očima i držanjem, što je "jasno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

"Zatvoreni konzul nije sudjelovao ni u kakvoj ilegalnoj aktivnosti", rekao je Matsuno, dodajući da je zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova rekao ruskom ambasadoru u Japanu da Tokio "treba poduzeti jednake korake" i zatražio službeno izvinjenje od Moskve.

Oslobođeni konzul nije imao zdravstvenih problema i napustit će Rusiju do srijede, rekao je Matsuno.

XS
SM
MD
LG