Linkovi

Rusija jača pronatalitetnu politku


Rusija jača pronatalitetnu politku
Rusija jača pronatalitetnu politku

Ukoliko ruski parovi budu imali treće dijete dobit će od države bonus, bolju zdravstvenu skrb te besplatno zemljište za gradnju kuće

Ukoliko ruski parovi budu imali treće dijete dobit će od države bonus, bolju zdravstvenu skrb te besplatno zemljište za gradnju kuće, obećao je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev u govoru o stanju nacije.

Politički analitičari nadali su se da će se ruski čelnik u svom govoru osvrnuti na rakete ili demokraciju no umjesto toga on je govorio o natalitetnoj politici. Prije dvadeset godina, uoči kolapsa Sovjetskog Saveza Kremlj je vladao državom u kojoj je bilo nešto više stanovnika nego u Sjedinjenim Državama. Rusija danas ima manje od polovine stanovništva Sjedinjenih Država, 142 milijuna ljudi. Pored toga prosječna dob ruskog stanovništva sve je veća što sugerira daljnji pad populacije u budućnosti, upozorio je Medvjedev.

Ruski predsjednik rekao je da će Rusi morati povećati stopu nataliteta kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi započeti 1990-tih. Nakon post-komunističkog ekonomskog kolapsa u Rusiji možda nema dovoljno žena u plodnoj dobi kako bi Rusija odražavala broj stanovnika. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji je otac jednog djeteta, rekao je da dvoje djece nije dovoljno za zaustavljanje pada broja stanovništva te je kazao da Rusi trebaju imati troje djece.

Ruski je čelnik pozvao i na Rusiju bez sirotišta dodajući kako ruske obitelji trebaju usvajati rusku djecu. Predložio je da se donacije za organizacije koje skrbe o djeci mogu odbiti od poreza te da treba povećati kazne za one koji prodaju alkohol maloljetnicima. Objavio je i da povećava mirovine te da želi smanjiti inflaciju na pola, a poželjno bi bilo i da se udio lijekova ruske proizvodnje koji se prodaju u Rusiju poveća za pola.

Predsjednik Medvjedev nije rekao da kompenzaciju za starije stanovništvo Rusija pronalazi u radnoj snazi iz Srednje Azije. Naime, oko deset milijuna radnika iz Srednje Azije godišnje dolazi na rad u Rusiju. Pretežno se radi o muslimanima što stvara napetosti u Rusiji koja je dominantno kršćanska pravoslavna zemlja.

XS
SM
MD
LG