Linkovi

Rusija i Estonija protjerale ambasadore, odnosi dvije zemlje "uništeni"


Estonska ambasada u Moskvi (Foto:/Alexander Zemlianichenko)
Estonska ambasada u Moskvi (Foto:/Alexander Zemlianichenko)

Rusija i Estonija su u ponedjeljak protjerale ambasadore i odlučile da diplomatske odnose snize na nivo otpravnika poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Estonije Margusa Laidrea na razgovor i naložilo mu da napusti zemlju do 7. februara.

U saopštenju ministarstva se navodi da je riječ o odmazdi za " novi neprijateljski potez Estonije da radikalno smanji broj zaposlenih u ruskoj ambasadi u Talinu".

Šef diplomatije Estonije Urmas Reinsalu je u odgovoru na potez Moskve rekao da će ruski ambasador napustiti tu zemlju 7. februara u skladu sa "principom pariteta".

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije je ranije ovog mjeseca naložilo Rusiji da smanji broj zaposlenih u ambasadi na 8 diplomata i 15 administrativnih radnika da bi se "dostigao paritet u broju službenika" do 1. februra.

Estonija je snizila bilateralne odnose sa Moskvom na "apsolutni minimum" od kako je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu, rekao je Reinsalu u saopštenju od 11. januara.

"Sada ograničavamo broj ruskih diplomata koji rade u Estoniji da bi dostigli paritet. Današnji korak je povezan sa niskim opštim nivoom naših odnosa", rekao je tada Reinsalu.

Rusko ministarstvo saopštilo je u ponedjeljak da su "lideri Estonije namjerno uništili odnose sa Rusijom".

"Talin je podigao rusofobiju i neprijateljstvo prema našoj zemlji na nivo državne politike", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG