Linkovi

Američka košarkašica priznala krivicu na suđenju u Rusiji


Američka košarkašica Britni Grajner (Brittney Griner) u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Američka košarkašica Britni Grajner (Brittney Griner) u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američka košarkašica Britni Grajner u četvrtak se na suđenju u Rusiji izjasnila da je kriva po optužbama za posjedovanje narkotika zbog kojih bi mogla da bude osuđena na do 10 godina zatvora, prenio je novinar Reutersa iz sudnice.

"Željela bih da se izjasnim krivom. Međutim, nije bilo namjere. Nisam željela da kršim zakon. Željela bih kasnije da svjedočim. Potrebno mi je vrijeme da se pripremim", rekla je Grajner u sudnici blizu Moskve.

Sljedeći sudski pretres zakazan je za 14. jul. Aleksandar Bojkov, advokat Grajner, rekao je novinarima da se nada da će joj biti izrečena najmanja moguća kazna.

Suđenju su prisustvovali i zvaničnici iz američke ambasade u Moskvi i uručili Grajner pismo koje joj je uputio predsjednik Joe Biden, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

"Nećemo posustati dok Britni, Pol Vilan i drugi nepravedno privedeni Amerikanci ne budu ponovo sa svojim voljenima", tvitovao je Blinken. Vilan je biviši marinac koji je u zatvoru u Rusiji od 2018. godine po optužama za špijunažu.

Grajner je privedena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što je u njenom prtljagu navodno pronađeno ulje kanabisa.

Suđenje zvijezdi WNBA lige počelo je prošle nedelje u svjetlu sve češćih poziva Washingtonu da uloži više napora da se Grajner oslobodi gotovo pet mjeseci poslije hapšenja.

Međutim, zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov u četvrtak je upozorio da "pokušaji američke strane da diže buku u javnosti...ne doprinose praktičnom rješenju ovog pitanja".

Bijela kuća u srijedu je saopštila da je predsjednik Biden razgovarao sa suprugom američke košarkašice da bi je uvjerio da radi sve što može da osigura njeno oslobađanje, što je prije moguće.

Biden i Šerel Grajner razgovarali su nakon što je Biden pročitao Britnino pismo u kojem je navela da strahuje da se nikada neće vratiti kući.

State Department je označio Grajner kao nepravedno privedenu, a njen slučaj je proslijedio specijalnom predsjedničkom izaslaniku za pitanja talaca.

Na pitanje o mogućnosti da Grajner bude razmijenjena za Rusa pritvorenog u Americi, Rjabkov je rekao da dok njeno suđenje ne bude okončano "nema formalnih ili proceduralnih razloga da se razgovara o bilo kakvim budućim koracima".

Ruski mediji više puta su spekulisali da bi Grajner mogla da bude oslobođena u okviru razmjene zatvorenika, a da bi američke vlasti iz zatvore pustile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog pod nadimkom "Trgovac smrću", koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu po presudi za zavjeru da ubije američke državljane i zbog pružanja pomoći jednoj terorističkoj organizaciji, prenosi agencija AP.

Drugi pak sugerišu da bi mogla da bude oslobođena zajedno sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu po optužbi za špijunažu, za koju su SAD više puta navele da je namještena.

Bivši američki marinac Trevor Rid u aprilu je oslobođen u zamjenu za ruskog pilota osuđenog za trgovinu drogom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG