Linkovi

Rusija gađala silose za žito u ukrajinskoj luci na Dunavu


Silos za žito uništen u napadu na region Odese, 24. jul 2023.
Silos za žito uništen u napadu na region Odese, 24. jul 2023.

Rusija je napala skladišta za žito u ukrajinskm lukama, uključujući i silose u luci Izmail na Dunavu, što je dovelo do porasta cijena hrane na globalnom nivou.

Za sada nema informacija o poginulima.

"Ukrajinsko žito može da nahrani milione ljudi širom svijeta. Ali, Rusija je izabrala ubijanje, izgladnjivanje i terorizam", napisalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Tvitteru.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da ima oštećenja.

"Najveće je na jugu zemlje. Ruski teroristi ponovo su napali luke, žitarice i globalnu sigurnost hrane", napisao je na Telegramu

Luka Izmail služila je kao glavni alternativni put iz Ukrajine za izvoz žitarica, preko Rumunije koja je članica NATO-a, otkako je Rusija sredinom jula ponovo uvela blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

Rusija je napadala ukrajinsku poljoprivrednu i lučku infrastrukturu više od dvije nedelje, pošto je odbila da produži sporazum kojim je prošle godine omogućen izvoz žitarica.

Moskva traži bolje uslove za sopstveni izvoz hrane i đubriva, koji su već izuzeti od međunarodnih finansijskih sankcija.

Preko ukrajisnkih luka na Dunavu išla je četvrtina izvoza žitarica prije povlačenja Rusije iz sporazuma, a od tog momenta postale su glavna ruta preko crnomorske luke Konstanca.

UN su upozorile na potencijalnu krizu sa hranom i glad u najsiromašnijim zemljama zbog odluke Rusije da odustane od sporazuma.

Moskva kaže da će brodove koji idu u ukrajinske morske luke tretirati kao potencijalne vojne mete.

Kao rezultat kolapsa sporazuma, ukrajinski izvoz žitarica pao je za 40 odsto u odnosu na juni, procijenili su analitičari.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je Moskva pogodila 26 lučkih objekata, pet civilnih plovila i 180.000 tona žitarica tokom devet dana, otkako je izašla iz sporazuma.

Moskva je saopštila da su takvi napadi odmazda za ukrajinski udar na most koji Rusija koristi za snabdijevanje vojske na jugu Ukrajine.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je Rusija preko noći izvršila napad dronom na Kijev i okolni region.

PVO je oborila 23 bespilotne letjelice, ali su ostaci oborenih dronova oštetili nekoliko zgrada u prijestolnici i regionu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG