Linkovi

Rusija protjeruje sedam evropskih diplomata


Ruska nacionalna zastava na automobilu ispred Ministarstva vanjskih poslova u Pragu, Češka, 21. travnja 2021. REUTERS / David W Cerny
Ruska nacionalna zastava na automobilu ispred Ministarstva vanjskih poslova u Pragu, Češka, 21. travnja 2021. REUTERS / David W Cerny

Rusija je u sredu 28 aprila najavila proterivanje sedam diplomata iz četiri zemlje Evropske unije koje su nedavno proterale ruske diplomate u znak solidarnosti sa Češkom zbog špijunske afere, javlja AP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će troje slovačkih diplomata, dvoje litvanskih i po jedan diplomata iz Estonije i Letonije uskoro morati da napuste Rusiju, osuđujući "lažnu solidarnost" sa Pragom.

Ministarstvo je optužilo baltičke zemlje da imaju "neprijateljski" stav prema Rusiji i "pseudo-solidarnost" sa Pragom.

Češka vlada je prošle nedelje optužila rusku tajnu službu da je 2014. godine izazvala eksploziju u skladištu municije kada su poginule dve osobe. Prag je proterao 18 ruskih diplomata zbog špijunaže.

Moskva je uzvratila zahtevom da 20 čeških diplomata napuste njenu teritoriju, dok su Slovačka, Rumunija i baltičke zemlje najavile proterivanje ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Pragom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak nazvao "apsurdnim" optužbe Praga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG