Linkovi

Pritvoren konzul Estonije u Rusiji


Arhiva, Kremlj, Rusija
Arhiva, Kremlj, Rusija

Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je 6. jula da je pritvorila konzula Estonije u Sankt Peterburgu nakon što ga je navodno uhvatila kako prima povjerljive dokumente.

FSB je navela da je "uhvatila na djelu" estnoskog diplomatu i generalnog konzula Marta Letea "dok je primao tajna dokumenta od jednog ruskog državljanina".

FSB nije dala detaljnije informacije o zadržavanju konzula, ali je saopštila da je "takav gest je nespojiv sa statusom diplomatskog službenika i otvoreno je neprijateljski prema Rusiji".

Estonija je pritvaranje diplomate u Rusiji nazvala "namještaljkom i provokacijom", a optužbe protiv njega ocijenila neutemeljenim.

Estonsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pritvaranje Marta Letea još jedan pokazatelj da Rusija bira konfrontaciju sa Evropskom unijom.

Odnosi Rusije sa Zapadom, uključujući baltičke države Estoniju, Letoniju i Litvaniju, napeti su posljednjih godina zbog niza akcija Moskve, uključujući agresiju na susjede, miješanje u izbore, hakerske napade i kršenje ljudskih prava.

Kremlj je ove godine dva puta protjerao estonske diplomate, obojicu u znak odmazde zbog estonskog protjerivanja ruskih diplomata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG