Linkovi

Rusija želi bolje veze s Azijom


Budistički hram u Ulan Udeu
Budistički hram u Ulan Udeu

Kremlj ulaže milijardu i pol dolara za prilagodbu cesta, zračnih luka i hotela međunarodnim standardima prvenstveno za turiste iz Azije

Prošle godine Kina je zamijenila Njemačku kao vodećeg trgovinskog partnera Rusije. Sada, dok se ruski naftovodi i plinovodi sve više okreću ka istoku, Kremlj želi pretvoriti jedan grad na Trans-sibirskoj željeznici u ruska vrata Azije.

Pjesme, plesovi i mongolska lica stavljaju azijski pečat na ovaj stari ruski grad na Putu čaja. Tri stoljeća Ulan Ude bio je zanemaren. Tu žive burjatski nomadi, najsjeverniji Mongoli unutar granice Rusije. Sada kad Azija sve više ekonomski oživljava Rusija se okreće istoku. Ruski premijer Vladimir Putin pet puta je putovao u područja istočno od Moskve kako bi rekao vođama Republike Burjatije da će oni imati stratešku ulogu u izgradnji odnosa Rusije s Azijom. Njihova je misija da izgrade točku ulaska u Rusiju koja će biti prijateljski raspoložena prema ljudima iz Azije.

"Bez sumnje, ulazak Burjatije u Rusiju imao je ozbiljan geopolitički značaj. Pomogao je u ojačavanju istočnih granica naše zemlje i ruske nazočnosti u Aziji." rekao je Putin.

Čelnici su se bili okupili na obilježavanju 350-godišnjice ulaska te republike u sastav Rusije.

U pozadini pjevanja i plesanja nalazi se geopolitika. Ruski ministar financija Aleksej Kudrin izjavio je da Kremlj ulaže milijardu i pol dolara u poboljšavanje cesta, zračnih luka i hotela kako bi se oni prilagodili međunarodnim standardima za turiste iz Azije koji dolaze na Bajkalsko jezero.

Dok su gostujući novinari iz Kine pisali bilješke Kudrin je rekao da će ovaj grad, Ulan Ude, biti domaćin summita ministara financija 21 zemlje Pacifičkog kruga na sastanku organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje sljedeće godine. S ministrima, kazao je Kudrin, stići će i novinari, a nadamo se i turisti iz Azije i investicije.

On je rekao da je Ulan Ude centar budizma u Rusiji. Kako bi se razvitak iz Azije prelio u Rusiju, kaže on, čelnici trebaju pokazati da postoji bogata tradicija povezivanja Rusije sa zemljama ASEAN-a i poglavito Jugoistične Azije. Burjatija je ne samo u istoj vremenskoj zoni kao Japan i Koreja već i u istoj vjerskoj zoni - onoj koja njeguje vjersku toleranciju. Toga često nema dovoljno u europskom dijelu Rusije gdje rasističke bande napadaju Azijate posljednjih godina. U ponedjeljak je sud u Moskvi kaznio kaznama doživotnog zatvora petoricu lokalnih neonacista koji su okrivljeni za ubojstvo 27 ne-Rusa u području Moskve u razdoblju od dvije godine.

Za razliku od toga, od raspada Sovjetskog Saveza prije 20. godina oko deset tisuća Kineza za stalno se nastanilo u Burjatiji. Oni kažu da je Ulan Ude grad koji je prijateljski raspoložen prema Azijatima.(

XS
SM
MD
LG