Linkovi

Rusija dronovima napala nekoliko ciljeva u Ukrajini pred dvogodišnjicu invazije


Ukrajinski vojnici pripremaju samohodno artiljerijsko oružje za otvaranje vatre na ruske položaje na frontu u regionu Donjecka, Ukrajina, 16. februara 2024.
Ukrajinski vojnici pripremaju samohodno artiljerijsko oružje za otvaranje vatre na ruske položaje na frontu u regionu Donjecka, Ukrajina, 16. februara 2024.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su ruske snage izvele napade tokom noći sa 10 dronova i raketom.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje uništila osam dronova, a presretanja su obavljena iznad regiona Poltava, Dnjepropetrovska, Zaporožja i Harkova.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara 2022. godine, a kako se približava dvogodišnji jubilej, lideri Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja održaće virtuelni sastanak u subotu kako bi razgovarali o svojoj podršci Ukrajini.

Portparolka Bijele kuće rekla je novinarima u srijedu da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također učestvovati u razgovorima i da će se grupa pozabaviti "koracima koje možemo zajedno da preduzmemo da nastavimo da smatramo Rusiju odgovornom".

Sjedinjene Države se također pripremaju da u petak objave novu rundu sankcija Rusiji kako zbog njene invazije na Ukrajinu, tako i zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navalnog u pritvoru.

Evropska unija dogovorila se u srijedu da uvede sopstvene nove sankcije Rusiji.

Sankcije uključuju oko 200 ljudi i subjekata kojima je zabranjeno poslovanje sa kompanijama u EU ili putovanje tamo.

Pored ruskih firmi, sankcije su usmjerene na kineske kompanije koje pružaju vojnu tehnologiju Rusiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG