Linkovi

Pocijepan ruski priručnik o dezinformacijama


A video grab shows Russian Channel One editor Marina Ovsyannikova holding a poster that reads "Stop the war. Don't believe the propaganda. They are lying to you here" during a live evening news broadcast, in Moscow, March 14, 2022.
A video grab shows Russian Channel One editor Marina Ovsyannikova holding a poster that reads "Stop the war. Don't believe the propaganda. They are lying to you here" during a live evening news broadcast, in Moscow, March 14, 2022.

Posljednjih nekoliko godina, ruski dezinformacijski aparat izgledao je nezaustavljiv.

S vještim podmetanjem laži na platforme društvenih medija od strane tvornica trolova, a zatim pojačanim od strane ruskih službenih vijesti kao što je RT, Kremlj je uvijek iznova bio u stanju zbuniti, zamagliti činjenice i definirati lažne narative, manipulirajući publikom što bi moglo biti prijemčivo, kažu zapadni dužnosnici i neovisni analitičari.

Često su izražavali frustraciju zbog toga kako su ruske dezinformacije dobile na snazi, uspjevši uzdrmati utrku za predsjednika SAD-a., pogoršati političke podjele u Europi tijekom izbjegličke krize u Siriji oblikujući narativ koji povezuje protivnike sirijskog čelnika Bashara al- Assad, kao i one koji prvi reagiraju, Bijele kacige, s džihadistima i terorističkom grupom Islamska država.

Ali kako su ruske oružane snage uhvaćene na krivoj nozi na bojnom polju u Ukrajini od strane manjeg, okretnijeg i motiviranijeg protivnika, tako se i njezina propagandna operacija postajala slabija. Priče koje je Kremlj obznanio nastoje prebaciti krivnju za vlastite postupke na druge i svoju invaziju prikazati kao obrambenu po prirodi, bore su se za postizanje privlačnosti koju su ruski propagandisti mogli očekivati, kažu.

Direktor CIA-e Bill Burns rekao je prošlog tjedna američkom kongresnom odboru da ruski predsjednik Vladimir Putin "gubi informacijski rat" zbog Ukrajine. Nije on jedini koji to tako vidi.

“Vladimir Putin već dugo uživa reputaciju majstora informacijskog ratovanja. Tijekom proteklog desetljeća pokazalo se da je njegovo oružje na društvenim mrežama i agresivno promicanje lažnih narativa bili ključni”, primjećuje Anders Aslund, viši suradnik Stockholm Free World Foruma, vanjskopolitičkog trusta mozgova u Švedskoj, ali Aslund ocjenjuje da je “već jasno da je informacijski rat odlučno izgubljen” od strane Rusije.

Aslund i drugi promatrači kažu da se unatoč tome što se Rusija okrenula svom sofisticiranom priručniku dezinformacija, međunarodna zajednica okupila velikom većinom kako bi podržala Ukrajinu, procjenjujući rusku invaziju zlom, te je uvela ekonomske sankcije bez presedana. Glavne svjetske marke i tvrtke su se trudile prekinuti veze s Rusijom, a humanitarne donacije institucija i pojedinaca širom svijeta Ukrajini su porasle. Martin Griffiths, UN-ov koordinator za hitnu pomoć, istaknuo je u ponedjeljak kako je samo njegov ured primio donacije pomoći iz 143 zemlje.

Pa zašto ruski dobro uvježbani stroj za dezinformacije nije uspio zamutiti vodu kao toliko često u nedavnoj prošlosti kada je imao uspjeha u brkanju činjenica s izmišljotinama? Možda je razlog jednostavan, kaže Tetiana Popova, stručnjakinja za odnose s javnošću i bivša zamjenica ukrajinskog ministra informiranja. "Najbolja protupropaganda je istina", rekla je za VOA.

FILE - Russia's President Vladimir Putin appears on a television screen at the stock market in Frankfurt, Germany, Feb. 25, 2022. The lower third of the screen reads "Propaganda war online and on TV."
FILE - Russia's President Vladimir Putin appears on a television screen at the stock market in Frankfurt, Germany, Feb. 25, 2022. The lower third of the screen reads "Propaganda war online and on TV."

Napori osujećeni

Prisutnost velikog međunarodnog novinarskog korpusa na terenu te brzina i budnost ukrajinskih vlastitih i iskusnih informacijskih ratnika, koji su se brzo hvatali ruske izjave kako bi pokazali njihovu lažnost, osujetili su napore ruskih propagandista da kontroliraju narativ o ratu. Ukrajinski informacijski ratnici su nadmašili svoje ruske suparnike, kažu mnogi.

Ruske dezinformacije sve se više preziru diljem svijeta i nazivaju ih orvelovskim. Kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 10. ožujka odbacio nevjerojatne vizualne dokaze i svjedočanstva očevidaca koji pokazuju da ruske snage gađaju ukrajinske civile, njegovi su komentari naišli na široko zaprepaštenje - kao i njegova iznenađujuća tvrdnja da Rusija uopće nije napala Ukrajinu.

Michael Willard, bivši generalni direktor globalne PR tvrtke Burson-Marsteller u Rusiji i Ukrajini, vjeruje da su Putin i njegovi najviši dužnosnici bili “nespretni” i “zaluđeni svojim komunikacijskim taktikama”. “Moderna komunikacija smanjila je globus. Vijesti na kraju izmiču”, kaže.

Iskrivljavanja, uključujući od samog početka da je Putin samo pokrenuo "specijalnu vojnu operaciju", a ne invaziju, bila su prevelika da bi se ozloglašeni ruski stroj za dezinformacije mogao precizirati, kažu on i drugi stručnjaci za odnose s javnošću i marketing. Istraživači otvorenog koda i slobodni geo-lokatori, poput Bellingcata, novinarskog konzorcija kojeg je osnovao britanski bloger Eliot Higgins, su otežavali ruskim propagandistima oblikovanje poluuvjerljive priče za publiku koja će najvjerojatnije biti prijemčiva.

Prošlog tjedna, nakon što su Rusi granatirali rodilište u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, u kojem su tri osobe, uključujući dijete, odmah ubijene, a 17 osoba ozlijeđeno, koordinirani napori ruskih veleposlanstava diljem svijeta, uz potporu tvornica trolova pod kontrolom Kremlja , nastojali su utvrditi priču da su bolnicu ukrajinski nacionalisti pretvorili u vojnu bazu. "Istina je da rodilište nije radilo od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini", tvitalo je rusko veleposlanstvo u Izraelu. "Liječnike su rastjerali militanti nacionalističkog bataljuna Azov", dodaje se.

No, fotografiju koju su ruska veleposlanstva objavila kako bi pokazala gdje se nalaze ukrajinski milicija, istražitelji povezani s Bellingcatom geolocirali su deset kilometara od rodilišta. RT, televizijski kanal pod kontrolom Kremlja, u ponedjeljak je posvetio cijeli segment napadajući Bellingcat i nevladine organizacije poput Amnesty Internationala zbog "dezinformacija" u njihovoj dokumentaciji o granatiranju stambenih zgrada i humanitarnih koridora za bijeg civila, kao i o korištenju kasetnih bombi u stambenim područjima, eksploziva bačenog iz zraka ili zemlje koji ispušta ili izbacuje manje podstreljivo.

Obični Ukrajinci su željeli dokumentirati rat, koristeći svoje mobitele za snimanje bombardiranja i njihovih razornih posljedica.

Ruska kampanja informacijskog rata također se suočila s drugim velikim zastojima jer su divovi društvenih medija Facebook i Twitter poduzeli korake da uklone ruske i bjeloruske dezinformacije sa svojih platformi i razbiju sumnjive mreže koje nastoje manipulirati algoritmima kako bi na neautentičan način potisnuli proruski narativ. A ruska kampanja dezinformiranja ozbiljno je otežana zabranom Europske unije ruskim državnim medijskim kućama RT i Sputnik koji emitiraju program za 27-člani blok.

FILE - An anchor of the state-controlled RT (formerly Russia Today) TV company is seen as he prepares to go on the air in one of the broadcaster's studios, in Moscow, June 8, 2018.
FILE - An anchor of the state-controlled RT (formerly Russia Today) TV company is seen as he prepares to go on the air in one of the broadcaster's studios, in Moscow, June 8, 2018.

'Ekosustav manipulacije'

Visoki diplomat EU Josep Borrell rekao je zastupnicima EU nakon objave zabrane: "Oni nisu neovisni mediji, oni su imovina, oni su oružje, u ekosustavu manipulacije Kremlja." Dodao je: “Ne pokušavamo odlučiti što je istina, a što laž. Mi nemamo propovjednike Istine. Ali moramo se usredotočiti na strane aktere koji namjerno, na koordiniran način, pokušavaju manipulirati našim informacijskim okruženjem.”

Iznad svega, ruski stroj za dezinformacije na globalnoj pozornici ima malo odgovora za ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskyya i njegova svakodnevna videoobraćanja koja su postala viralne senzacije i pomogla u prikupljanju potpore njegovoj naciji u sukobu.

U direktnom okršaju TV komičara, čovjeka iz naroda protiv tvrdoglavog špijunskog majstora, Zelenskyy prolazi bolje. “Gledajući iz perspektive onoga koji proučava krizno vodstvo, bio je iznimno učinkovit”, kaže povjesničarka Nancy Koehn, autorica knjige Forged in Crisis, koja istražuje ratno vodstvo.

“Pokazao je spretnu sposobnost okretanja i improvizacije kako se okolnosti krize mijenjaju. On briljantno komunicira sa svojim narodom i građanima diljem svijeta, čini se da postaje sve bolji kako dani prolaze”, rekla je za Harvard Gazette. “Zatim dodajte emocionalnu svijest i moralnu jasnoću koju Zelenskyy koristi, uvijek iznova, da objasni ostatku svijeta što se događa njegovoj naciji i narodu. A njegova osobna hrabrost i nepokolebljiva predanost da uzvrati na Putinovu agresiju, čak i kad se suoče s velikim problemima, ne samo da nadahnjuju milijune drugih, već su i izvor stvarne osobne moći za samog vođu”, dodala je.

Čak i u strogo kontroliranom medijskom okruženju Rusije, Kremlj se suočio s izazovima. Zaposlenica ruskog državnog Kanala jedan uspjela je prekinuti izravan prijenos noćnih vijesti u ponedjeljak uz povike „Zaustavite rat! Ne ratu!" Informativna djelatnica Marina Ovsyannikova, čiji je otac Ukrajinac, podigla je plakat na ruskom, govoreći: “Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu.” Producenti studija požurili su je prekinuti.

XS
SM
MD
LG