Linkovi

Rekordan broj umrlih od Covida u Rusiji, prijedlog o neradnoj nedjelji


Liječnici u zaštitnim odijelima savjetuju se dok liječe pacijenta sa COVID-19 na intenzivnoj njezi u Moskovskoj gradskoj kliničkoj bolnici 52, u Moskvi, Rusija, 19. oktobar 2021. godine.
Liječnici u zaštitnim odijelima savjetuju se dok liječe pacijenta sa COVID-19 na intenzivnoj njezi u Moskovskoj gradskoj kliničkoj bolnici 52, u Moskvi, Rusija, 19. oktobar 2021. godine.

Rusija je registrovala novi dnevni rekord po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Zbog velikog rasta broja novozaraženih, ruski zdravstveni sistem je preopterećen, a vlada predlaže uvođenje neradne nedjelje. 

Vladina radna grupa je prijavila 1.015 smrtnih slučajeva od koronavirusa u protekla 24 časa, što je najveći broj od početka pandemije. Ukupan broj umrlih u Rusiji je 225.325, daleko najveći u Evropi. Također je registrovano 33.740 novih slučajeva u toku proteklog dana.

Zbog velikog rasta broja zaraženih i umrlih, potpredsjednica ruske vlade Tatjana Golikova predložila je da se uvede neradni period o nedjelju dana, počevši od 30. oktobra, koji bi sadržao produženi državni praznik. Rekla je da će kabinet zatražiti od predsjednika Vladimira Putina da odobri uvođenje neradne nedjelje.

Kremlj je do sada odbacivao prijedloge o uvođenju novog nacionalnog karantina, kao što je bio onaj uveden u ranim danima pandemije, koji je zadao težak udarac ekonomiji i smanjio Putinovu popularnost.

Dnevni broj umrlih od koronavirusa u Rusiji raste već nedjeljama i proteklog vikenda je prvi put prešao 1.000, u vrijeme dok je stopa vakcinacija usporena, javnost ležerna u preduzimanju mjera predostrožnosti, a vlada nespremna da uvede strožije restrikcije.

Rusija se u augustu 2020. hvalila da je prva zemlja svijeta koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa, iako je vakcina, nazvana Sputnjik V u čast prvog svjetskog satelita, u to vrijeme testirana na svega nekoliko desetina ljudi.

Ruski državni mediji su hvalili Sputnjik i još tri domaće vakcine razvijene kasnije, ali su kritikovali navodne nedostatke vakcina razvijenih na Zapadu, što je kontroverzna poruka za koju mnogi posmatrači kažu da je doprinijela sumnjičavosti Rusa prema imunizaciji. Dok mnogi građani oklijevaju da se vakcinišu, vlasti su pojačale pritisak na zdravstvene radnike, nastavnike i javne službenike da to učine, ali je tempo i dalje spor. Vladina radna grupa za koronavirus saopštila je u ponedjeljak da je oko 45 miliona Rusa, ili 32% zemlje u kojoj živi skoro 146 miliona ljudi, potpuno vakcinisano.

Putin je naglašavao značaj masovne vakcinacije ali i isticao da je ona i dalje dobrovoljna. Vlasti su otvorile lokacije za imunizaciju u tržnim centrima i drugim mjestima van klinika, i pokušale da motivišu ljude da se vakcinišu putem lutrija, bonusa i drugih povlastica, ali te inicijative nisu značajno ubrzale proces.

Vakcinacija protiv Covida u velikom tržnom i izložbenom centru u Moskvi, 13. juli 2021.
Vakcinacija protiv Covida u velikom tržnom i izložbenom centru u Moskvi, 13. juli 2021.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ističe da, dok je vlada učinila sve da vakcine budu dostupne, treba da bude aktivnija u pokušajima da postakne imunizaciju. Na pitanje da li vlada treba da dozvoli uvoz stranih vakcina, primijetio je da skeptičnost prema vakcinama nije ograničena samo na domaće. Razgovori Rusije i EU o međusobnom priznavanju vakcina za koronavirusa odvijaju se sporo, i ne nazire im se kraj.

Kremlj ne želi da uvede nacionalni karantin ali je vlastima širom zemlje, u 11 vremenskih zona, dao ovlaštenja da same odluče o restrikcijama, na osnovu lokalne situacije. Mnogi od 85 ruskih regiona su već ograničili prisustvo velikim javnim događajima, kao i pristup pozorištima, restoranima i drugim prostorima. Drugi najveći grad Rusije, Sankt Petersburg se pridružio drugim gradovima i naredio da se digitalni kodovi sa dokazom o vakcinaciji ili oporavku od infekcije traže za ulazak na konferencije ili sportske događaje, počevši od 1. novembra. Od 15. novembra, ti kodovi će biti traženi za ulazak u bioskope, pozorište, muzeje i teretane, a 1. decembra obavezni u restoranima, kafićima i nekim prodavnicama.

Prema podacima vladine radne grupe, po broju smrtnih slučajeva od Covida, Rusija je na petom mjestu na svijetu, poslije SAD, Brazila, Indije i Meksika.

Martin McKee, profesor evropskog javnog zdravlja na Školi higijene i tropske medicine u Londonu, kaže da je situacija u Rusiji ekstremno zabrinjavajuća, ne samo za Rusiju već i ostatak svijeta. On dodaje da veća stopa vakcinacije u drugim dijelovima Evrope neće moći da spriječi da se virus "uveze" iz Rusije, posebno ako se pojavi neka nova zabrinjavajuća varijanta.

"Dok ne budemo svuda kontrolisali virus, rizik od uvoza virusa i pandemije neće proći", rekao je, i opisao širenje virusa po Rusiji i baltičkim zemljama kao prijetnju za cijelu Evropu.

XS
SM
MD
LG