Linkovi

Usred rastućih napetosti protjerani ruski diplomati napustili Bugarsku


Russian embassy employees and family members depart, after the Bulgarian government's decision to expel 70 Russian diplomatic staff, at Sofia airport, Bulgaria, July 3, 2022.
Russian embassy employees and family members depart, after the Bulgarian government's decision to expel 70 Russian diplomatic staff, at Sofia airport, Bulgaria, July 3, 2022.

Dva ruska aviona napustila su Bugarsku u nedjelju s mnoštvom ruskog diplomatskog osoblja i njihovih porodica usljed masovnog protjerivanja koje je dovelo do porasta napetosti između povijesno bliskih naroda, rekao je ruski diplomat.

Filip Voskresenski, visokorangirani ruski diplomat, rekao je novinarima u zračnoj luci u glavnom gradu Bugarske Sofiji prije polaska letova da je među 70 ruskih diplomata koji su prošlog tjedna proglašeni "personom non grata" i naređeno im je da napuste zemlju do kraja Nedjelja.

Odluku o protjerivanju Bugarske objavio je vršitelj dužnosti premijera Kiril Petkov, koji je zauzeo čvrst stav protiv Rusije nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Petkov, koji je izgubio glasanje o povjerenju 22. juna, ustvrdio je da se Moskva koristila "hibridnim ratom" taktike rušenja njegove vlade.

Petkov je rekao da će Rusija zadržati 43 svoja zaposlenika nakon protjerivanja i napomenuo da Bugarska ima samo 12 diplomatskog osoblja u Moskvi.

"Svatko tko radi protiv interesa Bugarske bit će pozvan da se vrati u zemlju iz koje je došao", rekao je.

U petak je ruska veleposlanica Eleonora Mitrofanova izdala Bugarskoj ultimatum da poništi svoju odluku i zaprijetila da će Moskva u potpunosti prekinuti diplomatske veze.

"Namjeravam hitno pokrenuti pred vodstvom svoje zemlje pitanje zatvaranja veleposlanstva Rusije u Bugarskoj, što će neizbježno dovesti do zatvaranja bugarske diplomatske misije u Moskvi", rekla je u izjavi.

Protjerivanje, koje je ozbiljno zateglo diplomatske veze, najveći je broj ruskih diplomata koje je ikada protjerala Bugarska, koja je članica Europske unije i NATO-a. Bugarska je snažno poduprla sankcije Zapada protiv Moskve otkako je pokrenula rat protiv Ukrajine prije više od četiri mjeseca.

Europska unija, čija je Bugarska članica od 2007., odgovorila je na "neopravdanu prijetnju" Rusije i poručila da "stoji u punoj potpori i solidarnosti s Bugarskom".

Krajem aprila Rusija je prekinula isporuku plina Bugarskoj nakon što su dužnosnici odbili zahtjev Moskve da račune za plin plaća u rubljama, ruskoj valuti. Bugarski ministar obrane također je smijenjen početkom ožujka jer je ruski rat opisao kao "specijalnu vojnu operaciju", što je preferirani opis Kremlja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG