Linkovi

Rusija bi mogla razmotriti ograničenja obima struka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruske vlasti pod kontrolu stavljaju medije, regionalne lidere i političke neistomišljenike, no da li je sada na redu i struk? Visoke zvaničnike je zaintrigirao japanski zakon kojim se nastoji smanjiti obim struka kod onih starijih od 40 godina.

Veliki brat prati vašu težinu.

U stvari, ne još, ali ruski ministar zdravstva sugerisao je da bi država mogla razmotriti regulisanje širine struka svojih građana - i odmjeriti kaznu ukoliko im obim postane prevelik, piše Radio Slobodna Evropa.

Zatezanja remena možda neće biti uskoro - nikakvi propisi još nisu predloženi.

No, predsjednik Vladimir Putin je izdao naredbu visokim zvaničnicima da Rusiju učine zdravijom, a nekolicina njih su zaintigirani japanskim zakonom koji reguliše ograničenja veličine struka muškaraca i žena starosne dobi između 40 i 74 godine.

"Proučavamo primjere drugih zemalja koje su uspjele postići ozbiljne rezultate" u pogledu nacionalnog zdravlja i očekivanog životnog vijeka, kaže Anna Popova, šef državne agencije za zaštitu potrošača „Rospotrebnadzor“.

U intervjuu, koji je 14. februara objavila državna novinska agencija RIA Novosti, Popova je posebno ukazala na japanski "Metabo zakon" iz 2008. godine – legislativu koja od kompanija i lokalnih vlasti zahtjeva da svake godine mjere obim struka zaposlenih i stanovnika u toj starosnoj dobi.

Prema pisanju The New York Timesa, zakon je odredio granice za mjere struka - od oko 85 centimetara za muškarce i 90 centimetara za žene.

Ljudi čiji struk prelazi ta ograničenja i koji pate od teškoća povezanih sa tjelesnom težinom mogu se suočiti sa obaveznim savjetovanjem ako ne izgube težinu, navodi se u izvještaju londonskog Timesa, a kompanije i lokalne vlasti koje ne dostignu ciljeve koje je uspostavila država suočene su sa finansijskim kaznama.

Popova je sugerisala da je nejasno kako bi takva pravila mogla funkcionisati u Rusiji, gde je država pooštrila ograničenja za javne aktivnosti kao što su demonstracije - od kada je Putin došao na vlast, ali gdje mnogi građani svoj privatni život vide kao oblast u kojoj se vlada ne bi trebala miješati.

"U kojoj mjeri su [inostrane prakse] prihvatljive za Rusiju i ruske građane, pitanje je o kojem ćemo razgovarati", rekla je ona, ukazujući da će se to pitanje razmotriti, jer vlasti traže načine da ispune Putinove uredbe kojima se utvrđuju politički ciljevi kao što je javno zdravstvo.

Visoki zvaničnik Ministarstva zdravstva, Sergej Bojtsov, upozorio je u martu 2018. godine da se Rusija suočava sa "opasnim izazovom", rekavši da su se od 2003. do 2013. godine utrostručili nivoi gojaznosti kod muškaraca, i da nije bilo poboljšanja.

Prema izvještajima ruskih medija, ministarstvo je saopštilo da je dva miliona Rusa, ili 1,3 odsto, patilo od gojaznosti u 2017. godini, u odnosu na 1,4 miliona u 2016., i da je to djelimično zahvaljujući poboljšanjima u dijagnostici.

Izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2017. godine ukazao je da su nivoi gojaznosti u Rusiji otprilike upola veći od onih u Sjedinjenim Državama.

Na pitanje o mogućim ograničenjima obima struka, ministrica zdravstva Veronika Skvorcova je izjavila za novinsku agenciju Interfax 18. februara, da o specifičnim detaljima još nisu razgovarali, ali je dodala: „Svakako ćemo ih razmotriti“.

Putin, koji je na vlasti od 1999., kao predsjednik ili premijer, često je naglašavao želju za trajnim preokretom kada je u pitanju ruski demografski pad u post-sovjetskom periodu, te je htio dokazati da su u krivu oni koji predviđaju smanjenje populacije u narednim decenijama.

Ovi ciljevi su osujećeni nakon što je ruska populacija naglo opala u prvih devet mjeseci 2018. godine, što je put ka prvom ukupnom smanjenju nakon više godina pošto broj umrlih nastavlja da nadmašuje broj rođenih dok imigracija ne uspijeva da popuni razliku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG