Linkovi

Izvještaji o eksplozijama na dva aerodroma u centralnoj Rusiji


Russia's strategic bomber Tu-160 or White Swan, the largest supersonic bomber in the world, lands at Engels Air Base near Saratov, about 700 kilometers southeast of Moscow, Aug. 7, 2008.
Russia's strategic bomber Tu-160 or White Swan, the largest supersonic bomber in the world, lands at Engels Air Base near Saratov, about 700 kilometers southeast of Moscow, Aug. 7, 2008.

Eksplozije su zabilježene na dva aerodroma u centralnoj Rusiji, stotinama kilometara istočno od rata u Ukrajini. Incidenti su se dogodili nakon što je Rusija izvela opsežnu kampanju vazdušnih napada unutar Ukrajine usmjerenih na mrežu elektro-infrastrukture zemlje i drugu civilnu infrastrukturu.

Najmanje jedna velika eksplozija dogodila se u ruskoj vojnoj aviobazi u regiji Saratov, oko 600 kilometara istočno od Ukrajine, dok su ruski državni mediji izvijestili o drugoj eksploziji na aerodromu u blizini Rjazana, jugoistočno od Moskve, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Objave stanovnika gradova Engels i Saratov na društvenim mrežama izgledaju kao da pokazuju veliku eksploziju u aviobazi Engels-2 oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu 5. decembra.

Guverner Saratova Roman Busargin izdao je saopštenje pozivajući lokalno stanovništvo da ostane mirno usred tih izvještaja, ali ih nije ni potvrdio ni demantovao. "Želim konstatovati da se u stambenim dijelovima grada nisu dogodili nikakvi vanredni događaji", napisao je. "Nema razloga za zabrinutost. Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena. Informacije o događajima u vojnim objektima provjeravaju sigurnosne agencije."

Nema potvrđenih informacija o uzroku eksplozije.

Nezavisni ruski Telegram kanal Astra citirao je neidentifikovane izvore koji su rekli da se neidentifikovane bespilotna letjelica srušila na bazu i da su dva bombardera dugog dometa Tu-95 oštećena, a dvije osobe vojnog osoblja povrijeđene.

Vazdušna baza Engels-2 navodno je korištena kao lansirna platforma za vazdušne napade Tu-95 unutar Ukrajine.

Takođe, 5. decembra, ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je o eksploziji goriva na aerodromu u blizini grada Rjazana, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve.

Prema izvještaju, u incidentu su tri osobe poginule, šest ih je povrieđeno, a jedan avion je oštećen.

Novinska agencija Višegrad 24 izvijestila je da se eksplozija dogodila na vojnom aerodromu Djagilevo, koji je takođe baza strateških bombardera.

Zvaničnici u regiji Rjazan nisu komentarisali izvještaje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG