Linkovi

THE WALL STREET JOURNAL: Širi se istraga ruskog miješanja u američke izbore


Robert Mueller, specijalni tužilac
Robert Mueller, specijalni tužilac

Specijalni tužilac Robert Mueller sazvao je veliku porotu, što znači da se njegova istraga ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine proširuje, prenosi dnevnik The Wall Street Journal.

Istražitelji i tužioci koriste veliku porotu da bi ispitali dokaze, saslušali svedoke i izdavali obavezujuće naloge kako bi zaključili da li je počinjeno krivično delo.

To je ozbiljan korak u svakoj istrazi. The Wall Street Journal prenosi da je komisija nedavno počela sa radom, koji će se vjerovatno nastaviti mjesecima.

Mueller sa svojim pravničkim timom razmatra da li je postojao dosluh između Rusije i predizbornog štaba Donalda Trumpa.

Novinska agencija Reuters prenosi da je velika porota već izdala obavezujuće naloge u vezi sa sastankom ruske advokatice sa Donaldom Trumpom Mlađim i drugim visokim zvaničnicima iz Trumpove kampanje.

Prema izvještajima, mlađi Trump je oduševljeno prihvatio ideju sastanka kada mu je advokatica, preko posrednika, poručila da ima inkrkiminirajuće dokaze protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Predsjednik Trump dovodi u pitanje da li su Rusi pokušali da se umiješaju u izbore uprkos obavještajnim izveštajima da je Kremlj pokušao da manipuliše izborima u Trumpovu korist.

Trump je dosljedno odbacivao svaku ideju o dosluhu. On je Muellerovu istragu nazvao „lovom na veštice”, a prema nekim izvještajima iz Washingtona, predsjednik će možda pokušati da otpusti specijalnog tužioca.

Sada kada velika porota navodno zasjeda, mogla bi da izda obavezujući nalog da joj se dostave finansijski podaci Trumpove porodice. Predsjednik je upozorio Muellera da se drži podalje od njegovih finansija.

Muellerova kancelarija nije komentarisala izvještaj The Wall Street Journala.

Trumpov specijalni pravni savjetnik rekao je da nije upoznat sa istragom velike porote, ali da je „Bijela kuća spremna da u potpunosti sarađuje sa gospodinom Muellerom i podržava sve što će brže dovesti do zaključka njegovog rada”.

Mueller, bivši direktor Federalnog istražnog biror (FBI), preuzeo je istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, pošto je Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya u maju ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG