Linkovi

Američki izaslanik: Ruski brod ukrcao oružje u Južnoj Africi


Ruski brod Lady R usidren je u pomorskoj bazi Simon's Town u blizini Kejptauna, Južna Afrika, 8. decembra 2022.
Ruski brod Lady R usidren je u pomorskoj bazi Simon's Town u blizini Kejptauna, Južna Afrika, 8. decembra 2022.

Izaslanik Sjedinjenih Država u Južnoj Africi rekao je u četvrtak da je uvjeren da je ruski brod prošle godine pokupio oružje u Južnoj Africi, što je moguće kršenje deklarirane neutralnosti Pretorije u sukobu u Ukrajini.

Rand i državne obveznice Južne Afrike iz 2030. su izgubile nakon tvrdnji SAD-a jer su trgovci valutama rekli da su zabrinuti da bi se Južna Afrika sada mogla suočiti sa sankcijama Zapada.

Vlada otvara nezavisnu istragu o optužbama koju vodi penzionisani sudija , navodi se u saopćenju iz ureda predsjednika Cyril Ramaphosa.

Ramaphosa ranije nije potvrdio niti demantovao da se pošiljka dogodila kada ga je o tome pitao opozicioni lider u parlamentu.

Američki ambasador u Južnoj Africi, Reuben Brigety, rekao je lokalnim novinarima na brifingu da je Washington uvjeren da je ruski brod prenio oružje i municiju iz Južne Afrike u decembru.

„Među stvarima koje smo primijetili bilo je pristajanje ruskog teretnog broda Lady R u Simon's Town između 6. decembra i 8. decembra 2022. godine, za koji smo uvereni da je otpremao oružje, municiju... dok se vraćao u Rusiju, “ rekla je Brigety.

"Naoružavanje Rusije brodom od strane Južne Afrike... je u osnovi neprihvatljivo", rekao je Brigety, dodajući da su visoki američki zvaničnici "duboko zabrinuti" zbog toga što Južna Afrika ne poštuje svoju politiku nesvrstanosti i neutralnosti u vezi s ruskim ratom u Ukrajini .

To nam "ne sugeriše akcije nesvrstane zemlje", rekao je on u snimku brifinga koji je čuo Reuters.

Južna Afrika je jedan od najvažnijih saveznika Rusije na kontinentu podijeljenom zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022., ali kaže da je nepristrasna po pitanju sukoba i da se uzdržala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu.

AMERIČKA UPOZORENJA O POMOĆI RUSIJI

Prema biografiji objavljenoj na web stranici američke ambasade u Južnoj Africi, Brigety je među njegovim prethodnim poslovima bio istraživač u odjelu za oružje Human Rights Watcha.

Washington je više puta upozoravao zemlje da ne pružaju materijalnu podršku Rusiji, upozoravajući da bi onima koji to čine može biti uskraćen pristup najvažnijim svjetskim tržištima.

Tokom brifinga u četvrtak, zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel nije ponovio tvrdnju da je oružje ukrcano na brod. On je novinarima rekao da Washington ima ozbiljnu zabrinutost zbog pristajanja broda u južnoafričku pomorsku luku i da je tu zabrinutost iznio direktno s više južnoafričkih zvaničnika.

"Bili smo prilično jasni i nismo govorili o tome da je bilo koja zemlja poduzela korake da podrži ruski ilegalni i brutalni rat u Ukrajini, a nastavit ćemo sarađivati sa partnerima i zemljama na ovoj temi", rekao je Patel.

Upitan o obećanju Južne Afrike da će pokrenuti istragu, rekao je da bi "to svakako bio dobrodošao korak".

Ambasada SAD u Južnoj Africi i Ministarstvo finansija SAD odbili su da komentarišu.

Brigety je to rekao novinarima nakon povratka u Pretoriju nakon što je pratio delegaciju na visokom nivou Južne Afrike u Sjedinjenim Državama kako bi se pozabavio zabrinutošću vezanom za odnose Južne Afrike s Rusijom.

Predsjedništvo Južne Afrike je saopćilo da je o pitanju sumnjive pošiljke oružja već razgovarano s američkim zvaničnicima koji su pristali da istraga ide svojim tokom, te da Washington još nije pružio nikakve dokaze.

"Ambasadorove primjedbe potkopavaju duh saradnje i partnerstva koji je karakterizirao nedavne angažmane između zvaničnika američke vlade i zvanične delegacije Južne Afrike", navodi se u saopćenju Predsjedništva.

Južna Afrika je u februaru izvela zajedničke pomorske vježbe s Rusijom i Kinom – nazvavši to rutinskim – zbog čega su SAD i druge zapadne sile izrazile zabrinutost u to vrijeme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG