Linkovi

Rusi preko Srbije ulaze u Evropu


Arhiva - Avion Air Serbia polijeće sa piste beogradskog aerodroma Nikola Tesla.
Arhiva - Avion Air Serbia polijeće sa piste beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Emine Džepar, prva zamjenica ministra inostranih poslova Ukrajine, izjavila je da je Air Serbia udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku dok su drugi evropski prevoznici uveli sankcije Moskvi i kada je nebo EU zatvoreno za kompanije i privatne avione iz Rusije.

"Srbija je jedina u Evropi sa nebom otvorenim za Rusiju. Pravljenje novca na ukrajinskoj krvi je nedostojno zemlje kandidata za EU", napisala je ona.

Britanski Guardian objavio je ranije da bogati Rusi koriste Srbiju kako bi "na mala vrata" ušli u Evropu i zaobišli zabranu letova u Rusiju i iz nje, koja važi u cijeloj Evropskoj uniji.

Britanski list podsjeća da je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, ali i da avioni Air Serbia mogu slobodno da prelaze vazdušni prostor EU. To ju je učinilo "jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju".

Kompanija koja analizira podatke o putovanjima, ForwardKeys navela je da se kapacitet na letovima između Rusije i Srbije povećao za 50 posto u prvoj nedjelji marta u poređenju sa nedjeljom prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, kao i da se očekuje dodatno uvećanje kapaciteta.

Guardian piše da Rusi koji stižu u Srbiju produžavaju uglavnom do Kipra, Francuske, Švajcarske i Italije, a također putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju. Letovi su po pravilu puni.

Letovi Air Serbia za glavni grad Rusije primjećeni su i na zvaničnoj Facebbok stranici moskovskog aerodroma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG