Linkovi

Rusi organizovano dolaze u Srbiju da prime Pfizer vakcinu


Arhiv - Vakcinacija Pfizerom na Beogradu
Arhiv - Vakcinacija Pfizerom na Beogradu

Ruske turističke agencije prodaju aranžmane za putovanje u određene zemlje gdje Rusi mogu da prime vakcine stranih proizvođača, budući da vakcina Sputnik V nije međunarodno odborena ni od strane EU, niti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

S druge strane, u Rusiji nisu odobrene vakcine stranih proizvođača.

WHO je obustavila proces odobravanja Sputnik V vakcine dok se ponovo ne prekontroliše fabrika, koja nije ispunila sve potrebne uslove za proizvodnju.

Direktorica Udruženja ruskih turoperatera Maja Lomidže kazala je da je sve veća potražnja za putovanjima u inostranstvo zbog stranih vakcina. Većina putovanja, koja koštaju između 600 i 850 eura, organizuje se u Srbiju, a kao destinacija se ređe nudi i Njemačka.

Ruska vakcina Sputnik V je odobrena u Srbiji, a i proizvodi se na Institutu Torlak

Direktorica turističke agencije Ruski ekspres Ana Filatovskaja kaže da klijenti uglavnom biraju da prime Pfizer vakcinu.

Paket aranžman te agencije uključuje povratnu avionsku kartu kompanije Aeroflot, hotel u Beogradu, doručak i prevoz do vakcinalnog punkta. Filatovskaja kaže da ta agencija registruje putnike koji prime vakcinu u Srbiji.

Pošto su lokalni mediji objavili priču o vakcinaciji u Srbiji, potražnja za putovanjima je višestruko porasla, kaže Filatovskaja.

Iveta Verdijan, direktorica druge turističke agencije, kaže da Rusi uglavnom žele strane vakcine zbog poslovnih putovanja u inostranstvo ili zato što im djeca tamo studiraju.

"Vjerujem u vakcinu Sputnik, ali ona nije priznata van Rusije. A pravila za putovanja po svijetu su takva da mi treba međunarodno priznat sertifikat", kaže stanovnica Moskve, Marija.

XS
SM
MD
LG