Linkovi

Rusi glasaju na prvim regionalnim i lokalnim izborima od invazije na Ukrajinu


Arhiv - Birači glasaju na parlamentarnim izborima, Rusija, 19. septembra 2021.
Arhiv - Birači glasaju na parlamentarnim izborima, Rusija, 19. septembra 2021.

Rusi glasaju na regionalnim i lokalnim izborima na nekoliko lokacija širom zemlje, birajući guvernere ili zakonodavce na prvom glasanju koje će se održati od invazije na Ukrajinu prije skoro sedam mjeseci.

Ne očekuje se da će glasanje 11. septembra dovesti do velikih političkih pomaka ni na nacionalnom ni na lokalnom nivou, a rat u Ukrajini se pojavljivao samo u izolovanim slučajevima u predizbornim kampanjama. Umjesto toga, lokalna pitanja, kao što su investicije u javni prijevoz ili brige za okoliš, ili oronuli stambeni fond, bili su na vrhu liste tema kampanje na mnogim mjestima gdje se glasa.

Sve u svemu, 15 regiona, raštrkanih od eksklave Baltičkog mora u Kalinjingradu do Burjatije, u južnom Sibiru, biraće nove guvernere ili najviše rukovodioce za svoje regione. Birači u šest regiona takođe su birali nove članove lokalnih zakonodavnih tijela.

U Moskvi je biračima bilo dozvoljeno da glasaju već 9. septembra kako bi izabrali članove 125 okružnih vijeća: lokalnih zakonodavnih vijeća koja uglavnom odlučuju o izuzetno lokalnim pitanjima kao što su nova oprema za igrališta, uklanjanje smeća ili druga pitanja vezana za kvalitet života.

Ljudi koje je ove sedmice na ulicama Moskve intervjuisao Ruski servis RSE/RL imali su pomiješana osjećanja o tome da li da glasaju i da li to ima neku svrhu.

"Ako vi lično volite da glasate, zašto ne biste učestvovali?" rekao je jedan čovjek, koji nije naveo svoje ime. "Lično, neću se truditi", dodao je.

"Postoje pravila i mi živimo u ovom sistemu, radimo ovdje, tako da moramo živjeti po pravilima sistema", rekao je drugi čovjek, koji također nije naveo svoje ime. "Dakle, ako mi kažu da treba da idem, otići ću i glasati".

Od prije invazije na Ukrajinu, Kremlj je polako istiskivao nezavisne opozicione stranke i grupe civilnog društva za dobro upravljanje. Rezultat je bio strogo kontrolisan izborni proces kojim dominiraju Jedinstvena Rusija, politička partija povezana s Kremljom i otprilike tri druge takozvane sistemske političke stranke --komunisti, Liberalno-demokratska partija i Pravedna Rusija. Svi rutinski glasaju za inicijative Kremlja.

Očekivalo se da će kandidati Jedinstvene Rusije lako pobijediti u većini utrka na glasanju 11. septembra.

Glavna nezavisna opoziciona snaga ostaje mreža koju je uspostavio Aleksej Navaljni, antikorupcijski krstaš koji je umalo umro nakon što je otrovan otrovnim nervnim agensom i koji sada služi zatvorsku kaznu u centralnoj Rusiji pod optužbama za koje se smatra da su politički motivisane.

Prije glasanja u nacionalnom parlamentu u septembru prošle godine, Navaljnijeva grupa je uspostavila sistem pod nazivom Pametno glasanje, koji je imao za cilj da potkopa držanje Jedinstvene Rusije u politici usmjeravanjem birača na alternative s najvećom šansom da izazove uznemirenost.

Grupa je predstavila program Smart Vote za izbore 11. septembra; međutim, Leonid Volkov, vodeći poslanik Navaljnog koji sada živi izvan Rusije, rekao je da je to ciljano samo na Moskvu, gdje su birači obično liberalniji i često politički angažiraniji.

Razlog je, kako je rekao u intervjuu za internetske novine Novaja gazeta, taj što mnogi potencijalni kandidati koje podržava Smart Vote podržavaju tekući rat u Ukrajini.

"Svaka akcija koja ima za cilj slabljenje Putinovog sistema je ispravna i dužnost je građana", navele su Navaljnijeve pristalice u izjavi na njegovom YouTube kanalu. "Učešće na izborima danas, iako nije najefikasniji, ali je najlakši način borbe".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG