Linkovi

Na trpezama Rusa uskoro odresci od američkog crnog angusa uzgojenog upravo - u Rusiji


Darrell Stevenson, američki kauboj i rančer (lijevo) pomaže u obnovi uzgoja goveda u Rusiji
Darrell Stevenson, američki kauboj i rančer (lijevo) pomaže u obnovi uzgoja goveda u Rusiji

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusi su izjeli većinu svog goveda jer im je njihov reprodukcijski sustav kolabirao. Zbog toga danas američki rančeri nastoje ponovno obnoviti rusko stočarstvo.

Darrell Stevenson, američki kauboj, stočar i rančer, ne jaše ruskim predjelima zbog snimanja westerna. On je u tu iz drugog razloga: u Rusiju je donio američko govedo te znanje i tehnologiju američkih rančera. Naime, raspadom Sovjetskog Saveza raspao se i sustav proizvodnje govedine. Nakon raspada sustava, ljudi su jednostavno pojeli sve što je ostalo. Zbog toga danas Rusija uvozi većinu svoje govedine. Ukupno goveđe krdo u toj zemlji trenutno iznosi manje od jedan posto veličine američkog krda, usprkos obilnoj zemlji i vodama koje posjeduje Rusija, kaže Darrell Stevenson:

"Zbog neiscrpnih resursa, u ovoj zemlji postoje silne mogućnosti. Tu su ogromna zemljana prostranstva, i obrađena i neobrađena."

Prošle godine, Stevenson je brodom i teretnim avionom uvezao tisuću 400 crnih angusa s američkog zapada, iz savezne države Montane. Prije nekoliko mjeseci, dobili su prvu telad rođenu na prostranstvima zemlje crnice u Rusiji. Stevenson je tamo s dvojicom ruskih poduzetnika osnovao ranč kako bi razvio uzgoj komercijalne stoke u južnoj Rusiji. On kaže da je dugoročni cilj Rusije postići samodostatnost u proizvodnji mesa – svinjećeg, pilećeg i goveđeg.

"Pomažemo razvijanje uzgoja lokalnih, regionalnih i napokon nacionalnih goveđih krda. Uz to, naravno, moramo i educirati radnu snagu."

Odrastajući u blizini ovog sela, Viktor Korovkin viđao bi tijekom godina razne poduzetnike koji bi došli i samo uzeli novce starom zadružnom gospodarstvu seljana. Kad je započeo ovaj zajednički američko-ruski poduhvat, njega su prvo zaposlili kao čuvara, a danas je glavni pomoćnik na ranču.On kaže da je američka tehnologija vođenja ranča suvremenija od ruske.

Ekaterina Zimina odrasla je u Sankt Petersburgu. Po profesiji veterinarka, prošle je godine radila na ranču Darrella Stevensona u Montani, gdje je učila o američkim tehnikama umjetne oplodnje i kotnje teladi. Ona kaže da su Rusi navikli raditi s kravama naguranima u štale, a ne s govedom na otvorenim prerijama. Rusija je, kaže ona, poznata u svijetu po svojim mliječnim proizvodima. No, kako se ova zemlja želi osloboditi od uvoza govedine i postati samodostatna u prehrambenoj industriji, sve više ulagača posjećuje ovaj američko-ruski ranč južno od Moskve. Uz obilje jeftine zemlje i dužu sezonu uzgoja od većine američkih stočarskih krajeva, Ekaterina Zimina vjeruje da će uskoro na ovom području jahati puno više Rusa:

"Ljudima ćemo moći pokazati da ovo nije film, nego da kauboji stvarno postoje, ali i da je njihov posao težak. Pokazat ćemo im da je u Rusiji to moguće napraviti."

Kako Rusija radi na razvoju prehrambene neovisnosti, njeni će stanovnici uskoro jesti odreske od crnog angusa, uzgojenog upravo ovdje, na crnici južne Rusije.

XS
SM
MD
LG