Linkovi

Uspjesi u suradnji Amerike i Rusije


Uspjesi u suradnji Amerike i Rusije
Uspjesi u suradnji Amerike i Rusije

Tri bivša istaknuta američka dužnosnika pojasnjavaju nedavno poboljšanje američko-ruskih odnosa

Većina stručnjaka ocjenjuje da su odnosi Sjedinjenih Država i Rusije danas bolji nego što su to bili prije nekoliko godina.

Jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva predsjednika Baracka Obame bio je poboljšati odnose Washingtona i Moskve. Naime, u posljednjim godinama mandata njegova prethodnika, Georgea Busha, američko-ruski odnosi su se ozbiljno pogoršali. Iako su danas znatno bolji, njima treba pristupiti s dosta opreza – kaže umirovljeni marinski general Anthony Zinni:

"Rusija ostaje značajna sila. Na izvjestan način ona obnavlja svoju staru moć. Traži svoje mjesto u svijetu. Moskva i dan danas ne može prežaliti gubitak utjecaja u Istočnoj Europi i na svom južnom krilu. Za to optužuju nas. Zato se na odnosima s Moskvom uvijek mora mnogo raditi."

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže međutim da u ovom trenutku Amerika i Rusija dobro surađuju: "Bit će to dugačak i spor proces. Još ima dosta sumnje, a Rusi često ne postupaju na način koji se nama sviđa. Kod njih je očito neprijateljstvo prema nama. Amerika ne smatra da je hladni rat završio bilo čijim porazom. Međutim, oni su uvjereni da su ga izgubili. I zbog toga pate - zato što smo mi iz cijele priče izašli jaki, a njima se preokrenuo cijeli život. Zbog svega toga, u odnosima dvije zemlje treba mnogo toga nadoknaditi, ali mislim da smo na dobrom putu".

Bivši šef američke diplomacije Lawrence Eagleburger kaže da danas Rusija na svjetskoj sceni igra znatno veću ulogu nego prije petnaestak godina: "Oni pokušavaju da se postave agresivnije. S druge strane, Rusija se zaista ne može danas mjeriti s onim što je bio Sovjetski savez. Ona je znatno slabija i ima manji utjecaj na svjetskoj sceni. Međutim, ona ulaže napore da povrati barem dio tog utjecaja, želi ojačati svoju ekonomsku i političku moć. A to pojačava razlike među nama".

Razlike su bile premošćene kada je riječ o smanjenju nuklearnih arsenala. Sporazum o tome u travnju prošle godine potpisali su predsjednici dviju država, a dokument je na putu ratifikacije u obje zemlje. Brent Scowcroft smatra da je to vrlo važno pitanje, jer Amerika i Rusija posjeduju oko 95 posto svjetskog nuklearnog naoružanja. Drugo pitanje na kojem – kako se čini – postoji izvjesno slaganje je Iran. Rusija je otkazala isporuku protu-avionskih sustava Teheranu, a u Vijeću sigurnosti glasala je za oštrije sankcije. Anthony Zinni o tome kaže: "Naš je cilj što veća suglasnost u Vijeću sigurnosti po tom pitanju. Naglasak je na Rusiji i Kini, jer Iran mora uvidjeti da u vezi njegova nuklearnog programa svijet surađuje. Zato je rusko sudjelovanje u tim mjerama od kritične važnosti. Dobro bi bilo kada bi se i Kina počela tako ponašati.

Washingtonski se analitičari slažu da treba graditi na uspjesima iz prošle godine. Napredak je moguć na području dodatnih pregovora o ograničavanju vojnih arsenala a i u vezi s željom Moskve da Rusija postane članica Svjetske trgovinske organizacije.

XS
SM
MD
LG