Linkovi

Rumunija preuzima predsjedavanje EU: Prioritet je Zapadni Balkan


Rumunija je danas preuzela prvo rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, tokom koga će joj, prema najavama iz Bukurešta, među prioritetima biti i Zapadni Balkan i proširenje Unije.

Narednih šest mjeseci rumunskog predsjedavanja biće burni za EU koju očekuju izlazak Britanije iz bloka, izbori za Evropski parlament, prepirke oko narednog budžeta.

Program rumunskog predsjedavanja biće fokusiran na princip kohezije kao zajedničke evropske vrijednosti i jedinstvo članica i regiona EU.

Prioritetni zadaci Rumunije kao predsjedavajuće EU biće, prenosi Beta, osiguranje pravednog i održivog razvoja kroz povećanu konvergenciju, koheziju, inovacije, digitalizaciju i povezanost, očuvanje bezbjednosti Evrope, jačanje uloge EU kao globalnog lidera i Evropa zajedničkih vrijednosti.

Rumunskim predsjedavanjem EU počinje i realizacija programa nove "trojke EU" koju čine Rumunija, kao predsjedavajuća i Finska i Hrvatska koje će predsjedavati EU u drugoj polovini 2019, odnosno u prvih šest mjeseci 2020.

"Trojka" ili "trio" utvrđuje dugoročne ciljeve i priprema zajedničku agendu sa glavnim temama koje će se naći pred Savjetom u narednih godinu i po dana a na osnovu tog programa, svaka zemlja priprema svoje detaljne šestomjesečne programe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG