Linkovi

Rumun izručen u SAD zbog hakovanja NASA-e


Logo Američke agencije za svemirska istraživanja, NASA
Logo Američke agencije za svemirska istraživanja, NASA

Rumunski državljanin optužen za pomoć u distribuciji kompjuterskog virusa koji je zarazio više od milion računara i uzrokovao velike finansijske gubitke širom svijeta izručen je Sjedinjenim Državama, saopštili su savezni tužioci 19. jula.

Mihai Paunescu (37) optužen je za vođenje usluge hostinga putem koje je pomognuto u distribuciji virusa Gozi, koji je ukrao podatke bankovnih računa dok je ostao gotovo neotkriven.

Tužioci su rekli da je virus jedan od finansijski najdestruktivnijih u istoriji, uzrokujući desetine miliona dolara gubitaka.

Virus je prvi put otkriven 2007. godine i zarazio je najmanje 40.000 kompjutera u Sjedinjenim Državama, uključujući više od 160 koja pripadaju Nacionalnoj aeronautičkoj i svemirskoj agenciji (NASA).

Paunescu je izručen iz Kolumbije nakon hapšenja prošle godine i optužen za urotu i upad u računar i zavjeru za počinjenje bankovne i elektronske prevare.

Paunescuov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Paunescu je prethodno uhapšen u Rumuniji 2012. i pušten uz kauciju.

Američki tužioci najavili su sljedeće godine optužnice protiv Paunescua i Nikite Kuzmina, ruskog tvorca virusa, koji je tajno priznao krivicu 2011. u sklopu sporazuma o saradnji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG