Linkovi

Knjiga sjećanja Donalda Rumsfelda 'Poznato i nepoznato'


Knjiga sjećanja Donalda Rumsfelda 'Poznato i nepoznato'
Knjiga sjećanja Donalda Rumsfelda 'Poznato i nepoznato'

Bivši ministar obrane priznaje da je trebao podnijeti ostavku 2004. godine nakon skandala sa zlostavljanjem zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib

Danas se u američkim knjižarama pojavila knjiga sjećanja bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, osobe koja je provela mnoge godine vrlo blizu središta američke političke moći. Bio je američki najmlađi ministar obrane u administraciji predsjednika Geralda Forda, a bio je i najstariji ministar obrane za vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg. Naslov knjige Poznato i nepoznato: Sjećanja.

U svojoj knjizi sjećanja Donald Rumsfeld opravdava mnoge odluke koje su donesene tijekom administracije predsjednika Busha, ponajviše vezano uz rat u Iraku, ali priznaje da je trebao podnijeti ostavku 2004. godine nakon skandala sa zlostavljanjem zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib. Međutim, u nizu medijskih istupa povodom objavljivanja Poznatog i nepoznatog, Rumsfeld nije želio prihvatiti odgovornost za visoku cijenu rata u Iraku – skoro 4 i pol tisuće poginulih američkih vojnika, 32 tisuće ranjenih i troškove od oko 700 milijardi dolara.

Donald Rumsfeld: Naravno, svi koji su bili uključeni u tu administraciju snose odgovornost za postupke i ponašanje naše vlade tijekom tog razdoblja. Ja sam u tome sudjelovao i, kao što sam već rekao, vjerovali smo da su obavještajni podaci točni. Ispalo je da ti podaci nisu bili potpuno točni, iako su inspektori bili tamo i ustanovili da Saddam Hussein ima kapacitete da prilično brzo razvije svoja kemijska i biološka oružja.

U knjizi Poznato i nepoznato bivši ministar Donald Rumsfeld otkriva što se događalo iza scene u kritičnim trenucima administracije Georga Busha mlađeg. Autor se ne oslanja samo na svoja sjećanja već i na obimnu dokumentarnu građu. Kao jednom od najboljih poteza u ratu u Iraku, Rumsfeld smatra odluku predsjednika Busha da značajno poveća broj američkih vojnika u toj zemlji 2007. godine.

Donald Rumsfeld:To je jasno galvaniziralo političku situaciju u Iraku i jasno je galvaniziralo političku situaciju u Sjedinjenim Državama. Bio je to vrlo smion i vrlo dobar potez. Međutim i prije su se često postavljala pitanja treba li nam još vojnika, gdje da ih razmjestimo, gdje ih najbolje možemo iskoristiti.

Mnogi vjeruju da je Rumsfeld svoju knjigu iskoristio kao sredstvo za prebacivanje odgovornosti na druge i obračun s ljudima u administraciji koji se nisu s njim slagali, posebno bivšim državnim tajnicima Collinom Pwellom i Condoleezzom Rice.

XS
SM
MD
LG