Linkovi

Vladavina zakona varira naširoko diljem svijeta i povezana je s prihodom


Vladavina zakona varira naširoko diljem svijeta i povezana je s prihodom
Vladavina zakona varira naširoko diljem svijeta i povezana je s prihodom

Prema indeksu koji je sastavila organizacija World Justice Project, Hrvatska je u većini kategorija rangirana negdje u sredini

Vladavina zakona varira naširoko diljem svijeta i izgleda da je povezana s prihodom po glavi stanovnika – pokazuje danas objavljeno izvješće. Indeks Vladavine zakona od 156 stranica sastavila je organizacija World Justice Project, Projekt svjetske pravde, a u njemu se rangiraju zemlje u područjima kao što su odgovornost vlade, pristup pravosudnom sustavu, prava i zaštita i prevencija kriminala i korupcije.

Zapadna Europa dobila je najbolje ocjene na ovom indeksu gdje je većina zemalja, s izuzetkom Italije, najviše ocjenjena u većini od osam kategorija. Hrvatska je u većini kategorija rangirana negdje u sredini. U borbi protiv korupcije nalazi se na 35 mjestu od 66 globalno rangiranih zemalja, a na 5 od 12 regionalnih zemalja. Na petom mjestu nalazi se i u kategoriji poštovanja temeljenih prava, dok je na globalnoj razini na 27 mjestu.

U izvješću se također kaže da u Kini postoji vrlo slaba zaštiti temeljnih prava, "ozbiljni nedostaci" u Rusiji i problemi s diskriminacijom u Sjedinjenim Državama. Na posljednjem mjestu indeksa za zaštitu temeljnih ljudskih prava našao se Iran. Projekt svjetske pravde financira Zaklada Bill i Melinda Gates.

XS
SM
MD
LG