Linkovi

Rudy Giuliani predmet krivične istrage miješanja u izbore


Bivši gradonačelnik New Yorka i advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Rudi Giuliani (Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin)
Bivši gradonačelnik New Yorka i advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Rudi Giuliani (Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin)

Tužioci u Atlanti u ponedjeljak su prenijeli advokatima Rudija Giulianija da je on predmet krivične istrage mogućih nelegalnih pokušaja tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i drugih da se miješaju u izbore u Georgiji 2020. godine, saopštio je jedan od Giulijanijevih advokata.

Specijalni tužilac informisao je Giulianijevog advokata u Atlanti da bi protiv bivšeg gradonačelnika New Yorka mogla da bude podnesena optužnica, rekao je Bob Costello, drugi Giulianijev pravni zastupnik.

Istraga miješanja u izbore pokrenuta je prošle godine, a u maju je izabrana i specijalna velika porota na zahtjev okružne tužiteljice. Giulianiju je naloženo da u srijedu svjedoči pred porotom.

Povod za sprovođenje istrage je telefonski razgovor Trumpa i državnog sekretara Georgije Brada Raffenspergera u januaru 2021. godine tokom kojeg je tadašnji predsjednik sugerisao da se "pronađu" glasovi da se poništi njegov tijesan poraz u toj američkoj državi.

Tužiteljica je također zainteresovana za pretrese pred zakonodavnim tijelima Georgije, održanim u decembru 2020. godine, na kojima je Giuliani širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari u jednom od okruga u toj saveznoj državi.

Prošlog mjeseca je podnijela zahtjeve za svjedočenje petero Trumpovih saradnika i savjetnika, među kojima je i Giuliani kojeg je identifikovala kao ličnog Trumpovg advokata, i jednog od vodećih pravnih zastupnika njegove kampanje.

U zahtjevu je napisala da dokazi pokazuju da je Giulianijevo svjedočenje na pretresu bilo deo "koordinisanog plana Trumpove kampanje u više država da se utiče na rezultate novembarskih izbora u Georgiji i drugim mjestima".

U ponedjeljak, federalni sudija presudio je da senator Lindsay Graham također mora da svjedoči pred velikom porotom u Atlanti koja istražuje da li su Trump i njegovi saveznici prekršili zakon kada su pokušavali da ponište njegov poraz u Georgiji.

Grahamovi advokati tvrdili su da republikanski senator iz Južne Caroline zbog svog položaja ima imunitet i tražili da se zahtjev za svjedočenje poništi. Sudija je međutim odbacio taj argument. Tužioci su sugerisali da žele da pitaju Grahama o telefonskim pozivima Raffenspergeru i njegovim službenicima poslije Trumpovog izbornog poraza.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG