Linkovi

RSE: Na zahtjev Hrvatske lideri EU na večeri će razgovarati o Bosni i Hercegovini


Bosnia Government illustration
Bosnia Government illustration

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske Unije će u toku redovnog EU samita raspravljati i o prilikama na Zapdnom Balkanu, potvrdili su za RSE zvaničnici iz sjedišta EU .

Kako su potvrdili evropski izvori, odluka da se Zapadni Balkan stavi u agendu je došla poslije zahtjeva nekoliko država članica EU, da se govori oko prilikama u regionu na najvišem evropskom nivou.

Tako, prema saznanjima RSE, kiparske vlasti su zatražile da sa ostalim članicama razgovaraju o dijalogu između Srbije i Kosova, a Hrvatska strana je zatražila raspravu o Bosni i Hercegovini. Poljska je, kako se nezvanično saznaje, pokrenula pitanje Makeodnije.

Tema Zapadnog Balkana je zakazana za raspravu prilikom večere u četvrtak, gdje će prisutni biti isključivo lideri EU. Radi se o otvorenoj raspravi, gdje nema najavljenih zaključaka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG