Linkovi

RSE: Bjeloruski aktivista pronađen mrtav, ukrajinska policija pokrenula istragu


Nedatirana fotografija beloruskog centa za ljudska prava "Viasna" na kojoj je Vitalij Šišov, lider kijevske Beloruske kuće u Ukrajini, koja je pomagala Belorusima koji su pobegli iz svoje zemlje od progona. Šišov je pronađen obešen nedaleko od svoje kuće u Kijevu 3. avgusta 2021.
Nedatirana fotografija beloruskog centa za ljudska prava "Viasna" na kojoj je Vitalij Šišov, lider kijevske Beloruske kuće u Ukrajini, koja je pomagala Belorusima koji su pobegli iz svoje zemlje od progona. Šišov je pronađen obešen nedaleko od svoje kuće u Kijevu 3. avgusta 2021.

Ukrajinska policija saopštila je 3. avgusta da je pokrenula slučaj pod sumnjom na ubistvo nakon što je nestali bjeloruski aktivista Vitalij Šišov pronađen mrtav u parku u blizini njegove kuće u Kijevu.

Policija je rekla da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubistvo prikriveno kao samoubistvo kao i ubistvo sa predumišljajem.

"Policija je pokrenula krivični postupak prema članu 115 Krivičnog zakona Ukrajine (ubistvo s predumišljajem) i provjeriće sve verzije, uključujući i verziju ubistva prikrivenog kao samoubistvo", navodi se u saopštenju ukrajinske policije.

Liderka opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja i kolege Šišova iz njegove nevladine organizacije sa sjedištem u Kijevu, koja pomaže progonjenim Bjelorusima, izrazile su hitnu zabrinutost da su čak i Bjelorusi u inostranstvu pod prijetnjom snaga bezbjednosti bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka.

Nevladina organizacija za koju je Šišov radio, Bjeloruska kuća u Ukrajini (BDU), pomaže Bjelorusima koji bježe od progona režima Aleksandra Lukašenka, koji vodi brutalne akcije otkako su masovni protesti osporili njegovu tvrdnju o ponovnom izboru za šesti predsjednički mandat u avgustu 2020. godine.

"Bjeloruski državljanin Vitalij Šišov, koji je nestao juče (ponedeljak, 2. avgust) u Kijevu, pronađen je obješen danas u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mjesta stanovanja", navodi se u saopštenju policije.

BDU je 2. avgusta na Telegramu naveo da je aktivista očigledno otišao na dnevno trčanje ranije tog dana i nije se vratio.

Organizacija je rekla da Šišovova odeća za vježbanje nije bila u njegovoj kući i da su pokušaji da ga kontaktiraju bili neuspješni.

Tihanovskaja, koja je iskoristila svoje izgnanstvo da okupi međunarodnu podršku demokratskim bjeloruskim izborima i Lukašenkovoj ostavci, rekla je da je "shrvana" smrću Šišova.

"Shrvana sam viješću o smrti bjeloruskog aktivista Vitalija Šišova koji je pronađen obješen u Kijevu", napisala je na Twitteru. "Moje srce je uz njegovu porodicu. Zabrinjavajuće je da oni koji bježe iz Bjelorusije i dalje ne mogu biti bezbijedni. Zahvalna sam [ukrajinskim] vlastima što su pokrenuli istragu o ovom slučaju."

Kolega aktivista BDU-a, Jurij Ščučko, bio je u timu koja je pronašla tijelo Šišova u parku.

Ščučko je za Current Time rekao da izgleda da lice Šišova pokazuje znakove premlaćivanja, te je sugerisao da bi za to mogli biti odgovorni Lukašenkovi bezbjednosni službenici za koje se zna da djeluju u Ukrajini.

"To je uobičajena šema (Komiteta državne bezbjednosti, KGB). Čovjek je obješen sa tragovima udaranja po licu. Ništa ne nedostaje", rekao je vidno uznemiren Ščučko.

Ščučko je kazao da su ukrajinske vlasti upozorile pripadnike BDU-a na "ljude iz bjeloruskih snaga za specijalne operacije i drugih jedinica koji dolaze u Ukrajinu kako bi ih fizički likvidirali".

"Služba sigurnosti Ukrajine takođe nam je dala takve informacije", rekao je Ščučko. "Tražili su od nas da budemo oprezni, jer ovde radi mreža bjeloruskih agenata KGB-a i sve je moguće. Vitalij me je zamolio da se brinem o ljudima koji su mu bliski, onima oko njega. Imao je čudnu vrstu predosjećaja."

Šišov je porijeklom iz grada Rečica na jugoistoku Bjelorusije, a preselio se u Ukrajinu nakon osporavanih predsjedničkih izbora u zemlji u avgustu 2020. godine, na kojima je Lukašenko odnio pobjedu, što je dovelo do masovnih uličnih protesta.

Šišov je stradao u trenutku kada se međunarodna zajednica angažovala da osigura azil bjeloruskoj olimpijki Kristini Timanovskajoj koja su bjeloruske vlasti pokušale da pošalju kući pre nastupa zbog kritike sportskih zvaničnika ove zemlje.

Tekst je u cijelosti prenijet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG