Linkovi

Iranski predsjednik Rouhani voljan imati transparentan dijalog za SAD i Zapadom


Obraćajući se jučer Generalnoj skupštini UNa u New Yorku, on je naglasio dugogodišnji stav svoje zemlje, a to je da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, uključujući i obogaćivanje uranijuma

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je rekao da je voljan imati transparentan i neposredan dijalog sa Sjedinjenim državama i Zapadom vezano za nuklearni program te zemlje.

Obraćajući se jučer Generalnoj skupštini UNa u New Yorku, on je naglasio dugogodišnji stav svoje zemlje, a to je da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, uključujući i obogaćivanje uranijuma. On je dodao da nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje nema mjesta u iranskoj doktrini, i da su međunarodne sanckije naškodile iranskoj ekonomiji i iranskom narodu.

Rouhanijev govor u New Yorku je njegovo prvo pojavljivanje na svjetskoj sceni nakon izbora u junu, koji su, kako se čini, doveli do novih diplomatskih napora od strane nove iranske vlade.

Gospodin Rouhani je za CNN izjavio da se okruženje mijenja jer iranski narod želi novu eru odnosa sa svijetom. On je dodao da od naroda Irana donosi mir i prijateljstvo za Amerikance.
XS
SM
MD
LG