Linkovi

Romska djeca u Hrvatskoj izložena najgorim oblicima dječjeg rada


Romska djeca u Hrvatskoj izložena najgorim oblicima dječjeg rada
Romska djeca u Hrvatskoj izložena najgorim oblicima dječjeg rada

Američko Ministarstvo rada objavilo izvješće o dječjem radu u 140 zemalja svijeta uključujući Hrvatsku

Američka vlada objavila je izdvajanje 32 i pol milijuna dolara pomoći u zajmovima kako bi se pomoglo djeci diljem svijeta koja rade u opasnim uvjetima te kako bi se utvrdili propusti zbog kojih su djeca u opasnosti. Gotovo polovina od te svote odlazi na Filipine gdje djeca sudjeluju u najgorim oblicima rada u proizvodnji šećerne trske. Istodobno, američko Ministarstvo rada objavilo je izvješće o dječjem radu kojim je obuhvaćeno 140 zemalja uključujući i Hrvatsku.

U dijelu izvješća američke vlade koji se odnosi na Hrvatsku posebni naglasak stavlja se na situaciju s romskom djecom. Vlada je primijenila nekoliko socijalnih programa usmjerenih na romsku djecu i obitelji s niskim primanjima. Pa ipak, stoji u izvješću, djeca, a poglavito ona iz romske zajednice i dalje se nastavljaju iskorištavati u najgorim oblicima dječjeg rada uključujući poljoprivredu i prisilno prošenje. Takva djeca izložena su nizu opasnosti, od velikih vrućina i pesticida pa do dolaženja u kontakt s kriminalnim elementima. Prema nekim izvješćima - navodi se dalje u izvješću - Hrvatska je, iznimno rijetko, destinacija, izvor i tranzitna zemlja za djecu koju se krijumčari u svrhu seksualne eksploatacije.

U dokumentu američke vlade navodi se da hrvatski zakon o radu predviđa istraživanje radnih uvjeta maloljetnika kako bi se ustanovilo rade li u opasnom okruženju. Državna inspekcija ima zaposlenih 111 inspektora koji, među ostalim, trebaju istraživati slučajeve ilegalnog zapošljavanja maloljetnika. U prvih šest mjeseci 2010., stoji u izvješću američkog Ministarstva rada, izvršeno je 3,670 inspekcija, a u četiri slučaja upošljavanja maloljetnika utvrđeno je kršenje zakona. Njihovi poslodavci kažnjeni su novčano.

Hrvatska vlada nastavlja provoditi nekoliko programa kojima se želi suzbiti prisilno prošenje romske djece u romskoj zajednici tako što bi oni pohađali školu. Također, Hrvatska sudjeluje u „Desetljeću uključivanja Roma od 2005. do 2015.“, regionalnom programu kojim se želi unaprijediti društveni status i društvena zastupljenost Roma. Pored toga hrvatska vlada nadoknađuje troškove predškolskog odgoja i obrazovanja romskoj djeci, a tijekom protekle godine povećan je i broj školarina za romsku djecu“, navodi se u izvješću američkog Ministarstva rada.

XS
SM
MD
LG