Linkovi

Rompuj i Josipović pozivaju na dalju integraciju Zapadnog Balkana u EU


Rompuj i Josipović u Briselu
Rompuj i Josipović u Briselu
Susret predsjednika Evropskog savjeta, Hermana Van Rompuja i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Briselu bio je prilika da se upute čestitke novom predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, uz poruku kako je sada važno da svi lideri regiona idu putem evropskih integracija.

U Briselu se uspješno približavanje Hrvatske punopravnom evropskom članstvu, koje bi se trebalo finalizirati sredinom naredne godine, smatra dobrim dijelom i uspjehom evropskuh integracija na širem prostoru Zapadnog Balkana. U tom su tonu bile i poruke dvojice predsjednika nakon današnjeg susreta.

"Razgovarali smo danas i o posljednjim zbivanjima na Zapadnom Balkanu. Obojica čestitamo gospodinu Nikoliću koji sutra polaže zakletvu i naglašavamo važnost nastavka dobrog posla na promovisanju regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja," rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

"U potpunosti smo posvećeni miru i pomirenju u regionu i nadamo se da će svi lideri regiona slijediti isti put," naglasio je predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović.

A predsjednik Evropskog savjeta je ovu priliku želio iskoristiti da još jedniom naglasi da Unija, bez obzira na trenutne probleme i otvorena pitanja, drži otvorena vrata za Zapadni Balkan:

"Dozvolite mi da jasno kažem - nema nedoumica oko našeg opredjeljenja za evropsku budućnost Zapadnog Balkana. Hrvatski prijem u EU, kao druge države bivše Jugoslavije koja nam se pridružuje, biće velika, uspješna priča i poslužiće kao katalizator ostatku regiona."

Današnje poruke iz Brisela izvori Evropskog savjeta tumače kao signal svima u regionu, a posebno Srbiji, u nadi da će se u najskorije vrijeme u Beogradu formirati vlada i da će, kada je riječ o reformama i integracijskom procesu, rukovodstvo te zemlje potvrditi evropska očekivanja.
XS
SM
MD
LG