Linkovi

Kako bi izgledala vanjska politika Mitta Romneyja


Republikanski je predsjednički kandidat Mitt Romney poznat u korporacijskim krugovima, po svojim poslovnim sposobnostima, ali na meti je kritičara zbog pomanjkanja iskustva u vanjskoj politici. Dov Zakheim, Romneyjev vanjskopolitički savjetnik, govorio je za Glas Amerike o nekim političkim planovima republikanskog kandidata.

Mitt Romney je dao na znanje da bi njegovo prvo putovanje u inozemstvo, kao predsjednika, bilo u Izrael. Za svojeg ranijeg posjeta Izraelu, u srpnju, kritizirao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Diktator u Damasku, nikakav prijatelj Izraelu, nikakav prijatelj Americi, ubija vlastite ljude dok se sam grčevito drži vlasti.”

Sirijske snage i pobunjenici ratuju već više od godinu dana. Mitt Romney bi potpomagao pobunjenike, kaže Dov Zakheim.

“Dao je jasno na znanje da bi činio sve što je u njegovoj moći da naoruža pobunjenike, a to uključuje i novac i opremu.”

Za svojeg boravka u Izraelu, Romney je također imao oštre riječi za iranske čelnike.
“Trebali bismo se služiti svim mjerama koje su nam na raspolaganju kako bi Iran odvratili od njegovog nuklearnog programa; naša je žarka želja to postići diplomatskim i ekonomskim mjerama.”

Vanjskopoliticki savjetnik Mitta Romneyja
Vanjskopoliticki savjetnik Mitta Romneyja
Iran tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopski. Prema Dovu Zakheimu, Mitt Romney bi poduzeo sve da ga onemogući.

“G. Romney bi, kao novo lice, novi početak, došao i rekao “ništa od nuklearnog programa, nema nikakvih iznimaka” i, naravno, te bi riječi podupro ozbiljnom prijetnjom uporabe sile; iskreno se nadamo da joj nećemo morati pribjeći.”

Na konvenciji Demokratske stranke predsjednik Obama je kritizirao vanjskopolitička iskustva i spremnost svojeg protivnika.

“Ne nazivate Rusiju svojim neprijateljem broj jedan – ni Rusiju, a ni al-Qaidu – osim ako niste zaglavili tamo negdje, u Hladnom ratu.”

Naime, Mitt Romney je Rusiju nazvao “geopolitičkim neprijateljem Amerike broj jedan.”

U Vijeću sigurnosti, Rusija je blokirala rezoluciju o Siriji, koja ima podršku Sjedinjenih Država, a kojoj je cilj zaustaviti borbe. Rusija se također protivi jačim mjerama za obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija.

“Ne radi se o tome da mi vidimo Rusiju kao problem, jer ne vidimo. Naš problem s Rusijom je taj da se ona, kako izgleda, vraća na svoje staro po pitanju ljudskih prava i agresivnosti prema svojim susjedima.”

I po pitanju Afganistana Romney nastoji istaknuti različite stavove, ali ne kad se radi o povlačenju američke vojske.

“Povlačenje američke vojske do 2014. datum je koji on poštuje ukoliko tako odgavara i američkoj vojsci.”

Za Kinu, Mitt Romney je opetovano rekao da manipulira valutom, ali, po riječima Dova Zakheima, Romney “ne vidi Kinu kao prirodnog neprijatelja.”

A u Africi, Romney bi, kaže njegov vanjskopolitički savjetnik Dov Zakheim, nastavio s podrškom programima koji promiču razvoj i zdravlje te programima za borbu protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG